Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гръцката държава ще се издължи на театъра

13 Февруари 2008 / 15:02:43  GRReporter
1377 прочитания

            Гръцката държава ще се издължи на театъра, обеща след срещата си с представители на театрални формации в Атина министърът на културата Михалис Ляпис. Той обаче спомена за необходимост от ново споразумение с нови условия. Дължимите 700 000 евро на столични театрални трупи ще бъдат изплатени в най-скоро време. Министърът разясни, че срещата се е състояла веднага, след като е бил информиран за състоянието на субсидиите в тази област и е обещал изплащането на сумите да става навреме, за да може “обществото с достойнство да се справи със своите отговорности”. Той уточни също така, че субсидирането не е “помощ”, а необходим инструмент за упражняването на конкретна държавна политика, насочена към изкуството и обществото като цяло.


В бъдеще споразуменията между театралните формирования и министерството ще се осъществяват чрез Националния център за театър и танц и в тях ще бъдат включвани и ангажименти спрямо трупите като турнета в провинцията, сътрудничество с местните театри, гостувания на млади трупи в театрите.


Съгласно решение на Националния център театралните формации в Гърция са разделени на две категории. В първата са традиционните театрални трупи от Атина, с които се е срещнал министърът, а във втората се включват останалите, които попадат в компетенциите на експертните комисии. От своя страна те също се разделят на две групи. Първата група са формации, които имат собствени театрални помещения или наемат такива и които имат стабилно присъствие, но по-малък жизнен цикъл. Втората група са най-новите формации, с млади актьори и експериментален репертоар. Те имат проблем с намирането на помещения за репетиране и с осигуряването на на самолетни билети за участия на фестивали в чужбина.


Колкото до местните провинциални театри, и на тях държавата дължи пари в размер на 1 милион евро, които министърът на културата обеща да бъдат изплатени веднага.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus