Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гора от скулптури в Атина

07 Февруари 2008 / 08:02:37  GRReporter
1701 прочитания

От днес една Гора от скулптури се издига в културния комплекс “Атинаис” в Атина. Изложбата включва забележителни творби на утвърдени автори от различни страни. Става дума за колекцията на Симон Шпирер, предоставена от Хесенския регионален музей в Дармщат. Сбирката излиза за пръв път зад граница и започва своята европейска обиколка от Атина. За художественото оформление на експозицията се е погрижил Такис Мавротас.


В изложбата, която ще продължи до 14 април, са представени почти всички течения в съвременната скултура. В началото на експозицията е изложен портрет на самия колекционер, дело на Анди Уорхол и продължава с впечатляващи творби, които образуват една своеобразна гора от изкуство. Колекцията съдържа творения на известни автори като Константин Бранкузи, Алберто Джакомети, Ханс Арп, Хенри Мур, Макс Ернст, Лучио Фонтана, Луиз Буржоа, Макс Бил, Хулио Гонсалес и др, а също така и на двама гръцки скултури Такис и Янис Аврамидис.


 


Гората от скулптури разкрива виртуалния музей на един страстен колекционер, многостранните интереси на когото, са отразени и в съвместното съжителство на толкова различни автори. Симон Шпирер е търгувал с тютюневи изделия, но е посветил живота си на изкуството. През 80-те години започва да колекционира скулптури и тогава му хрумва за първи път идеята за Гората. От всичките му дейности, които са били свързани с изкуство, колекцията му от скулптури от XX в. си остава неговата най-голяма страст. През 2004 г., година преди смъртта си, той я дарява на Хесенския регионален музей в Дармщат.


 


Изложбата е уникална възможност за всички жители и посетители на Атина, да се насладят на част от най-големите шедьоври на съвремената скулптура, събрани в тази впечатляваща колекция.


 


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus