Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Костас Гаврас: Не зная накъде отива киното днес

04 Февруари 2008 / 16:02:44  GRReporter
1709 прочитания

„Днес, с навлизането на цифровата техника киното преживява същата революция както бита на хората с навлизането на електричеството в него”, казва големият гръцки режисьор Костас Гаврас, който тези дни председателства журито на Берлинския филмов фестивал от 7 до 17 февруари. Носителят на два Оскара – за най-добър чуждестранен филм през 1969г. за лентата си „Z” и за най-добър адаптиран сценарий през 1985 за филма „Изчезнал” признава, че не знае накъде върви киното в момента, но преживява драматични промени.


Костас Гаврас, който е в Гърция за поредното заседание на ръководената от него Комисия за осъвременяване на гръцкото кино заяви пред журналисти, че цифровата техника променя концепцията, естетиката и продуцирането на филмите и киното преживява революция. „Това е третата революция в историята на киното след прехода от неми към говорещи филми и от черно-бели към цветни. При предишните две се загубиха големи продуценти, изчезнаха големи студиа, не се появиха отново големи актьори. Същото се случва и в момента”, казва режисьорът.


„Днес гледаме кино вкъщи, утре ще гледаме по мобилните си телефони. Това налага промени в разпространението на филмите и най-засегнати са киносалоните. Големите студиа с грандиозни декори се заместват от компютри. Актьорите не играят на сцена, а в празно студио на blue-box. След това с помощта на цифровата техника се поставят декорите. Не знам докъде ще доведе всичко това”, продължава той. Костас Гаврас признава, че цифровата камера все още не е достигнала съвършенството на кинокамерата, но има това безспорно предимство, че е много по-евтина.


„Всеки нов филм е като да започваш кариерата си отначало”, признава режисьорът. „Ако предишните ти две ленти са били успешни, нямаш проблеми. Ако не, много врати откриваш полузатворени”. Костас Гаврас е роден в Гърция, баща му е активен участник в лявата съпротива и за да следва, Костас е принуден да емигрира в Париж. Там завършва киноизкуство и режисира най-успешните си филми. Между 1982-1987 е директор на Френската национална филмотека. Последният му филм „Еден е Запад” е на тема емиграцията. Гръцката му част ще се снима през май на остров Крит.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus