Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Призрачни фабрики

31 Януари 2008 / 08:01:12  GRReporter
1962 прочитания

Изложбата на фотографа Камило Нола “Тютюнопродавници: тайни, ред и празнота” представя пред публиката старите, изоставени вече, тютюневи фабрики на Северна Гърция. Снимките ще бъдат показани в зала “Неорион” в Агринио от 1 до 16 февруари. През септември 2003 г., Камило Нола е поканен от общината в  Агринио да заснеме тютюневите складове, които се намират в града. Той започва без да има специална информация за историята на тютюна. В процеса на работа, преминава през Волос, Драма, Кавала и Ксанти. Тютюневите фабрики, които в Северна Гърция наричат “тютюнопродавници”, впечатляват неимоверно фотографа.


Със своя фотоапарат Камило Нола запечатва многоетажните здания с техните зали с високи тавани, централните стълбища, товарните асансьори, безкрайните коридори и неработещите вече машини като обръща поглед и към вътрешността на сградите и изоставените там предмети – призраци на една отминала славна епоха. Фотографът има за цел да обезсмърти изоставените тютюневи складове преди да бъдат пометени безвъзвратно от потока на времето и да запази частица от индустриалната история на Гърция.


“Принципът на подбор на обектите беше предишната употреба и настоящата съдба, които споделят тези сгради. И докато някой може да сметне за полезни от архитектурна или историческа гледна точка, тези снимки, то албумът като цяло не би могъл да бъде използван за научно изследване. По-скоро е част от един по-голям проект, да бъдат заснети всички “тютюнопродавници” на Гърция на филмова лента, с цел да бъде запознато обществото с индустриалното наследство, оставено от тютюневата промишленост и да насочи общественото внимание към тежкото състояние на тези сгради. Те са неразделна част от икономическата и културната история на Гърция и трябва да бъдат запазени преди да е станало твърде късно.”, заявява от страниците на виртуалната си галерия самият Нола.


С художественото оформление на изложбата се е заел Танасис Муцопулос. Тя е организирана от Културния център към община Агринио съвместно с Музея на фотографията в Солун. Официалното откриване на изложбата ще бъде на 2 февруари.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus