Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Десети "рожден ден" за Солунския фестивал на документалното кино

23 Януари 2008 / 14:01:03  GRReporter
1514 прочитания


Тази година, Солунският фестивал на документалното кино чества своя 10-годишен юбилей. По този повод ще бъдат показани бъдат показани серия от филми, представящи пред широката публика борбата срещу зверствата, извършвани срещу хора и природа в цял свят. Тези прожекции целят да събудят обществения интерес и да насочат вниманието на обществото към тези толкова важни, но не винаги попадащи във фокуса на медиите, проблеми.


От 7 до 16 март, художественият директор на Фестивала Димитрис Ейпидис е решил да представи прожекциите на лентите от цял свят в два тематични раздела. Първият е наречен "Лицата на фашизма", в памет на 70-тата годишнина от нацистката "Кристална нощ"*. В него ще бъдат включени филми, представящи геноцида в Руанда, кланетата в Сребреница, зверствата на Червените кхмери в Камбоджа и др. Другият раздел, наречен "Приближавайки се до природата" и ще бъде посветен на опасните климатични промени на планетата, катастрофалните пожари и унищожаването на природата.


Паралелно с това, по време на Фестивала, ще проведат майторски клас режисьорите Джо Берлинджър (САЩ), Брус Синовски (САЩ) и Арто Халонен (Финландия). Също така, ще


 


 


* На 9 ноември 1938 г. в Германия и Австрия е извършен масов погром над еврейски магазини и къщи, останал в историята под името "Кристална нощ" (в западната литература се предава като "Нощта на счупените стъкла"). Случилото се в нощта срещу 9 ноември е представено от нацистката пропаганда като "спонтанен гняв на германския народ", въпреки че погромите са организирани от национал-социалистическото правителство на Германия.


 


 


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus