Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

"Света гора в гръцкото изкуство"

22 Януари 2008 / 23:01:45  GRReporter
1100 прочитания


"Света гора в гръцкото изкуство" е името на изложбата, организирана от Културната фондация на Националната банка на Гърция, която ще бъде отворена за посетители от 24 януари. Изложбата е организирана с помощта на Художествената галерия на Света гора. Тя се отнася за периода 1920-1930 г. и включва предимно стари майстори, т.е. родени преди 1930 г.. Сред по-известните имена са Теодорос Ралис, Ликургос Когевинас, Спирос Папалукас, Фотис Кондоглу, Никос-Габриил Пендзикис, Поликлитос Ренгу и др. В изложбата са представени почти 180 творби (картини, гравюри, книги) на 43 автори, собственост на Художествената галерия на Света гора към манастира "Симонос петра" ("Камъкът на Симон"), на Културната фондация на Националната банка на Гърция, на частни и обществени колекции от цяла Гърция.


За първия значим творец посетил Света гора, трябва да бъде смятан Теодорос Ралис. Той посещава светите места през 1885 г. и подхожда към тях от гледната точка на академичното изкуство на

XIX в. От друга страна, много художници представят Атон като "прости" пейзажисти и ни оставят значителен брой творби с гледки от тази част на Халкидическия полуостров. Най-добър сред тях е несъмнено Спирос Папалукас, който същевременно е един от най-великите творци, що се отнася до съременното гръцко изкуство.


 


Хронологичният обхват на изложбата еограничен от творчеството на Теодорс Ралис, от една страна и от художниците родени до 1930 г. Неизбежно фокусът на изложбата попада върху периода между Първата и Втората Световни войни. Период, през който се забелязва един повишен интерес към Света гора, както от художници, така и от значими личности в областта на литературата.


За художественото оформления на изложбата отговаря художникът Маркос Камбанис. Тя ще продължи до 23 март 2008 г.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus