Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Сърца в Атина

22 Януари 2008 / 06:01:44  GRReporter
879 прочитания

Гръцката столица е първият европейски град, който е домакин изложбата на романтичните (и не само!) сърца, чието начало бе дадено в Сан Франциско през 2004 година. До 19 март по централните улици на Атина и около големите станции на метрото ще бъдат изложени скулптурите на млади и утвърдени художници, на архитекти, модни дизайнери и дори на една 17-годишна ученичка. Сред отзовалите се на призива да предложат идеи за Сърцата на Атина са Янис Адамакис, Мария Филопулу, Афродити Лити, Йоргос Хадулис, Мина Папатеодору-Валираки, Христина Морали, архитектът Атанасиос Папатеодору, моделиерите Михалис Асланис, Елена Сирака.


В рамките на проекта са били подадени повече от 700 идеи, така че склуптурите от фибростъкло и метал на Афродити Лити да бъдат „облечени” в цветове, вдъхновение и много хумор. Скулпторката признава, че се е вдъхновила от познатите, както в западното така и в поствизантийското и съременното гръцко народно творчество, вотивни фигурки. Те били използвани като символ на любов, отдаденост и привързаност.


В края на краищата, 80 сърца намират своя спонсор (срещу 6500 евро), а още 10 са в процес на търсене.


Изложбата е от типа на Парада на кравите и целта й е да доближи изкуството до всекидневния живот на хората. Сърцата носят различни послания – любовно-романтични, анти СПИН, за безопасен секс, иронични, екологични, хуманитарни. След края на проявата всички сърца ще бъдат продадени на търг в полза на организацията „Заедно за детето” на 14 Април 2008 г. През 2009 година изложбата ще гостува на Кайро.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus