Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

2008 обявена за година на Новия музей на Акропола

19 Декември 2007 / 08:12:42  GRReporter
1628 прочитания

            В петък, 21 декември, отваря врати за широката публика Новият музей на Акропола. До Великден той ще работи по два часа на ден и посетителите ще могат да разгледат приземния му етаж. Преместването на барелефите, статуите и другите експонати от Акропола ще продължава на по-високите етажи. Сградата, дело на световноизвестния архитект Бернар Шуми, вече спечели възхищението на атиняни с иящната си стъклена фасада и бе обявена от списание „Wallpaper” за едно от шестте чудеса на съвременната архитектура.


            С отварянето на Новия музей на Акропола се засилва и гръцката офанзива за връщането на тези мрамори от древногръцкия храм, които в момента са собственост на Британския музей. Министърът на културата Михалис Ляпис обяви, че за гръцкото правителство 2008 е година на Новия музей на Акропола и ще бъдат проведени акции и в Гърция, и в чужбина за популяризирането на архитектурния шедьовър. В тази връзка през март в Атина ще се проведе конференция под егидата на ЮНЕСКО за връшането на античните ценности в родината им.


            В понеделник Новият музей на Акропола бе посетен от премиера Костас Караманлис, който заяви, че със завършването на музея отпада и последният аргумент срещу връщането на мраморите от Акропола в Атина. Още същия ден Британският музей излезе с официална декларация, в която се казва, че мраморите от Партенона са неделима част от сбирката на Британския музей и че институцията никога не е разглеждала Новия музей на Акропола като условие за връщането им в Атина.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus