Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

„Спокойно” започна триумфа си по екраните

09 Декември 2007 / 14:12:11  GRReporter
1835 прочитания

            В панорамата на балканското кино, където преобладават мрачни и подтискащи истории, човешки драми и герои, чиито съдби предизвикват болезнена топка в гърлото творчеството на Никос Перакис е уникално. Не просто защото прави комедии, които разсмиват и забавляват без да опростяват проблемите, а защото ги прави с изключително филмово изящество. Кинематографичният стил на родения в Александрия, Египет режисьор би могъл да бъде наречен пестелив и дисциплиниран и да бъде сравнен с литературния стил на световноизвестния му съгражданин – Константинос Кавафис. Малко думи, но какви послания изпращат те!


            Новата лента на Никос Перакис, която вече тръгна по екраните в Гърция, е посветена на вечната връзка между власт и мафия, но погледната от страната на децата на големите мафиоти и техния стремеж за физиологичен живот. В центъра на интригата са взаимоотношенията между Джорджи, син на известен бизнесмен с бизнес на границата на легалното и незаконното и Манос, син на мафиотска критска фамилия с доходи от канабис и контрабанда на оръжие. Разбира се, има и любов – на Джорджи с ексцентричната анархистка Лула, дъщеря на депутат и на Манос с красивата адвокатка Хлои, дъщеря на висша магистратка, която излежава присъда за корупция в Коридалос.


            „Спокойно” е една реална история за гръцката действителност, която обаче само Перакис би могъл да разкаже с такъв финес. От тренировките на отбора по плажен волейбол, чийто спонсор е бащата на Джорджи до рап музиката на Лула, от интернет комуникациите до критския акцент на Манос – всичко носи печата на Перакис. Не е необходима разточителност, един детайл, но прецизен, е достатъчен, за да бъде разбран режисьорът.


            Като всеки голям режисьор и Никос Перакис е откривач на таланти и това важи и за последния му филм. Ако си мислите, че красиви и талантливи актьори могат да се видят само в поредицата за „Бандата на Оушън”, много грешите. Централният характер на Джорджи е поверен на Янис Цимицелис, чийто актьорски талант познаваме още от „Скатаване и униформа – Сирени в Егейско море”. Истинското откритие на „Спокойно” е Андреас Константину, който е блестящ в образа на красивия критянин Манос. Отлично впечатление оставят и Евтихия Якуми в ролята на Хлои и Георгиос Храниотис в ролята на  Билис.


            Една първоначална идея за атмосферата на „Спокойно” можете да получите от тийзъра на филма в youtube.com:


http://www.youtube.com/watch?v=QI9rmdYAUI4


            Винаги съм се питала защо ли филмите на Никос Перакис не се превеждат на български?


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus