Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Испанската кралица открива изложба за Ел Греко в Атина

16 Октомври 2007 / 08:10:23  GRReporter
1374 прочитания

            Тази вечер испанската кралица София и гръцкият премиер Костас Караманлис ще открият изложбата „Ел Греко и неговата работилница” в атинския музей на кикладското изкуство. Изложбата, която ще бъде открита до 5 януари 2008 година, е концентрирана върху испанския период на големия художник Доминикос Теотокопулос, познат на света като Ел Греко. В нея са показани 58 картини, които принадлежат на големи музеи от Испания, Съединените щати, Швейцария и Унгария. Те са дело на самия Ел Греко и на учениците му, както и на сина му Хорхе Мануел Теотокопули, на Луис Тристан, на Млаш Муньос. В експозицията е показано и копие от мадридския музей Прадо, което доскоро се приписваше на самия майстор. Изложбата се концентрира около влиянието на Ел Греко върху испанската живопис в края на 16 и началото на 17 век, а също и върху това колко трудно е да се докаже автентичността на работите му.


            След два дни, в четвъртък, 18 октомври по екраните в Гърция излиза и мегапродукцията „Ел Греко” на режисьора Янис Смарагдис, посветена на стремежа на художника към творческа и лична свобода, който го тласка от малкото критско селце към ателието на Тициан във Венеция и оттам към собствената слава в Толедо. Специално внимание е отделено на борбата на Ел Греко срещу Светата инквизиция и религиозните институции. Ролята на големия майстор на живописта се изпълнява от актьора Ник Асдън, сценарият е на Джаки Павленко, а музиката на Вангелис. Официалната премиера на филма е тази вечер, отново в присъствието на испанската кралица София.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus