Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Започна преместването на Акропола

14 Октомври 2007 / 17:10:50  GRReporter
1276 прочитания

            При изключителен медиен интерес започна преместването на скулптурите и барелефите от храма на Атина Палада в сградата на Новия музей на Акропола. Малко преди 9,30 тази сутрин първият син сандък с тежест 2,3 тона бе повдигнат от трите крана, разположени на Акропола. За малко повече от час ценната кутия пристигна в сградата на Новия музей на Акропола, където бе посрещната с ръкопляскания от министъра на културата Михалис Лияпис, архитекта на музея Бернар Шуми, директора на бъдещия музей Димитрис Пападермалис, стотици журналисти, ученици от основното училище в Плака, и представители на Гърцката скаутска организация.


 


            Първият съндък, който бе успешно транспортиран тази сутрин, съдържа втората скулптура от северната част на Партенона изобразяваща млад овчар, който върви към олтара, където ще бъде принесен в жертва на богинята Атина Палада, която древните гърци чествали на всеки 4 години. Скулптурата ще бъде поставена на третия етаж на Новия мусей на Акропола, където се намира залата на Партенона. Разопаковането й ще продължи около 2 дни, след което ще бъде покрита с прозрачен капак от плексиглас, така че да не се излага на прах и на атмосферните капризи до окончателното откриване на Новия музей.


 


Цялата операция на преместването на ценните скулптури и барелефи от Партенона в Новия музей ще трае около 4 месеца в зависимост от това дали времето ще бъде неин съюзник или противник. Опаковани са 124 сандъка с общо над 300 експонати, които ще бъдат превозвани с максимална скорост 4 сандъка на ден. След пристигането им в Новия музей те ще бъдат поставяни на специална метална платформа, която много бавно и внимателно ще ги закара на постоянното им място в експозицията.


 


„Изключително съм доволен от това, което виждам днес и искам да кажа, че то е плод на 30-годишните усилия на инженери, археолози, химици и архитекти”, заеви видимо трогнат архитектът на Новия музей на Акропола Бернар Шуми. На събитието бяха поканени и всички посланици на ЕС в Атина, включително и британският. Гръцките медии непрекъснато намекват за ангажимент на Великобритания да върне на Гърция мраморите от Партенона, които се намират в Британския музей. Лондон винаги е избягвал да поема каквито и да е задължения в тази посока.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus