Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Филмов фестивал за Ернесто Че Гевара

27 Септември 2007 / 09:09:35  GRReporter
5484 прочитания

            Документални филми на режисьори от Латинска Америка, Европа, Съединените щати и Канада, посветени на живота на латиноамериканския революционер Ернесто Че Гевара ще се покажат в Атина от 4 до 11 октомври. Фестивалът е по повод 40 години от смъртта на легендата Че и се организира от посолството на Куба в Гърция и компанията New Star.


            Повечето от филмите се показват за първи път в Гърция. Използван е уникален аудиовизуален материал от Държавния архив на Куба, интервюта на членове на семейство Гевара, а също и спомени на съратници на революционера, чиято слава е световна, но оценките за него – крайно противоречиви. За някой той е герой, за други – ляв терорист. Документалните филми обхващат всички етапи от живота на Че – раждането и младите му години в Аржентина, пътешествията му из Латинска Америка, запознанството му с Фидел Кастро и периодът, когато е министър в революционното кубинско правителство до убийството му в планините на Боливия.


            Филмовият фестивал ще бъде съпроводен от концерти на латиноамерикански групи, литературни четения и фотоизложба и безспорно ще предизвика интереса на почитателите на Ернесто Че Гевара. Събитието ще бъде интересно и за критиците му, тъй като те ще имат уникалната възможност да се запознаят с неизвестни досега сведения за живота му и да чуят мненията на хора, които до сега са избягвали да дават интервюта за него.


            „Между мита и реалността”, „Да пътуваш със Че”, „Алейда Гевара си спомня за баща си” са част от заглавията, включени в програмата. Билетите за всички прожекции са по 7 евро.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus