Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ниа Вардалос - изненадващо майка

24 Август 2015 / 17:08:47  GRReporter
1185 прочитания

Янис Зумбулакис, вестник „Вима”

«Не помнех, че гръцкият Ви е толкова добър!». Известната канадка от гръцки произход, актриса, сценарист и продуцент Ниа Вардалос прие коментара ми като най-големия комплимент на света. «Толкова сте добър! Благодаря!», каза тя смесвайки по своя очарователен начин английски и гръцки думи. Срещнахме се в апартамент в хотел «Hilton» преди известно време, а поводът този път не беше филм, а книга. Нейната книга «И изведнъж майка» (издателство „Клидаритмос”), в която по един жизнерадостен, човешки и дискретно комичен начин описва перипетиите около опитите си да стане майка, а в крайна сметка стига до осиновяването. Години наред тя се опитвала да забременее с ин витро процедура, но когато видяла, че Майката Природа и науката не ѝ „вървят по гайдата”, решила да стане майка като осиновила Илария – тогава тригодишна, а днес почти на 10 години.

На едно място в книгата си Ниа Вардалос посочва, че «този път исках да кажа истината». Но ето, че истината се отнасяла до една истинска Голгота. Изпълнените с тревога посещения при специалисти по въпросите на безплодието и ин витро процедурите, разочарованието ѝ, когато чувала отрицателните резултати... Колко ли е повлияла на вътрешния ѝ свят тази нужда да подели спомените си с хората?

«Смятам за важно да можеш да достигаш до всяко нещо, което преживяваш, да асимилираш опита и след това да продължаваш напред. Преди смятах, че съм успявала. Когато обаче започнах книгата с перспективата да напиша нещо смешно, където щях да включа и измислени от мен неща, както пиша сценариите си, видях, че не мога да го направя. Беше непочтенно и неискрено. Затова останах вярна на истината. Това беше един вид заклинание. Почуствах истинско пречистване, но в същото време се почувствах и уязвима, както никога преди това в живота си. Плачех, докато пишех, сега обаче говоря за това и се смея», казва Вардалос.

Тази е и причината, поради която Ниа Вардалос отказва да говори повече за неуспешните си опити да забременее с ин витро процедури. От момента, в който книгата се превръща в бестселър, влизайки в класацията с най-продавани книги на «Ню Йорк Таймс», всички искали да я разпитат за проблема. «Не беше лесно за мен да отказвам да отговоря, защото съм канадка, а ние канадците сме много добри с другите. И въпреки това, каквото имах да кажа по този въпрос, съм го казала в книгата». Една книга, която първоначално тя не показала на никого, нито дори на съпруга си Иън Гомес. Не искала да я обезкуражат или да ѝ внушат други мисли. «Обикновено показвам сценариите на майка си, за да види дали съм прекалила със сатирата по отношение на семейството ми. Тази книга не я показах на никого, освен на моя агент и му казах: „Отпечатай я!”».

От книгата «И изведнъж майка» Ниа Вардалос не е прибрала нито цент. Всички печалби се предоставят на организации, които се борят с проблемите около осиновяването. «Чувствам, че тази е причината, поради която написах книгата. Най-голямата ми печалба е реакцията на хората. Във Facebook, в Τwitter, в имейлите. Писма и телефонни обаждания от непознати хора, които казват, че са осиновили дете след като са прочели книгата ми». 

 

 

Категории: Ниа Вардалос книга ин витро процедури осиновяване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus