Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лъвът в Амфиполи никога не се е намирал на хълма Каста

08 Март 2015 / 18:03:54  GRReporter
2200 прочитания

Досегашните изводи на археолозите за хълма Каста и гробницата от Амфиполи претърпяха обрат след доклада на Евангелос Камбуроглу, завеждащ отдела по археология на Службата по палеоантропология и спелеология и член на научния екип на разкопките в Амфиполи на 28-ия археологически конгрес в университета Аристотел в Солун.

Докладът на Камбуроглу беше със заглавие „Наносите на хълма Каста в Амфиполи и тяхната връзка с надгробния паметник”. Според  него „никакви данни не потвърждават, че Лъвът от Амфиполи се е намирал на хълма Каста”. До този извод, както е известно, достигнаха още преди около 2 години ръководителката на разкопките Екатерини Перистери и сътрудникът й архитектът Михалис Лефантзис. Доказателствата за тезата му според Камбуроглу са следните:

1. Хълмът Каста в Амфиполи е естествен, а не изкуствен

2. Хълмът Каста е образуван от наноси на кварцови пясъци, глина и пясъчник - материали, които са слаби и хълмът не е можел в продължение на векове да „носи” тежест, по-голяма от 500 тона. А само пиедесталът и скулптурата на Лъва надвишават общо 1500 тона.

3. Гробницата, открита в хълма Каста е по-късна и според Камбуроглу това е „постройка без особена стойност”, която не би могла да е част от комплекса на паметника.

В дълго очаквания си доклад Камбуроглу, който беше между първите сътрудници на Перистери при началото на разкопките на хълма Каста, твърди, че „във вътрешността на погребалната камера (в която е влязъл първи) са открити множество следи от човешка намеса, както и остатъци от горене (проби от тях са изпратени в изследователски институт в Масачузетс, но все още няма резултати). В горната част на хълма са открити следи от разместване на слоевете, вероятно от земетресение, като онова от  597 сл.Хр. с магнитуд 6,7 по Рихтер, чиито епицентър е бил в съседния район, което е довело дори до промяна на течението на Струма.

За проблеми при геофизическото проучване на гробниците говори и професорът от Лабораторията  по приложна геофизика  на Физическия факултет на Университета Аристотел Григориос Цокас, също участник в разкопките. Според него дълбочината на почвените слоеве  и изграждането на заграждението са създали геофизични аномалии

28-ият археологически конгрес приключва днес, без да са изнесени научни доклади за откритията от вече легендарните разкопки на хълма Каста в Амфиполи. Учените се притесняват от употребата и „публичния мениджмънт” на археологическите открития.

Отбелязва се, че решението на геолога-спелеолог Евангелос Камбуроглу да изнесе публичен доклад по конкретната тема е раздразнило особено много Екатерини Перистери...

 

Категории: Амфиполи хълм Каста разкопки изводи лъвът от Амфиполи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus