Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Красотата на тялото в древногръцкото изкуство

15 Януари 2015 / 16:01:15  GRReporter
1291 прочитания

Предстоящата изложба на Британския музей на тема тялото в древногръцкото изкуство предизвика голям интерес доста преди официалното си откриване на 26 март. Заинтересованите да разгледат експонатите вече могат да закупят предварително билетите си в рамките на впечатлителната рекламна кампания на лондонския музей.

Темата на изложбата „Определяйки Красотата. Тялото в древногръцкото изкуство” сама по себе си е популярна, привлекателна и напълно способна да разгърне една история, каквато е и целта на Британския музей, пише гръцкият всекидневник Катимерини. Доказателство за това е фактът, че тя ще обедини емблематични произведения, като например прочутата скулптура от Ватикана Belvedere Torso, която сама по себе си има дълга история и символика и ще бъде изложена за пръв път в Британския музей.

Интересно е, че пренасянето й в Лондон съвпада с включването в изложбата на една от мраморните скулптури на Партенона. По този начин, чрез визуалното, сетивното и комуникативното свързване на Фидиас с Микеланджело и класическа Атина с Ренесанса се създава една нова мисловна линия за разчитане на западния модел.

В тази атрактивна презентация, в която са включени още много значими произведения от предкласическото, класическото, елинистическото и римското изкуство Британският музей играе ролята на главен музикант в оркестър. С премерените си действия, като включването в изложбата и на мраморните скулптури на Партенона той изпраща ясни послания към международната общност, пише авторът на статията в Катимерини.

Темата на изложбата, която ще продължи до 5 юли е толкова привлекателна, че от музея очакват много висока посещаемост от посетители от целия свят. До момента не е ясно какъв ще бъде отговорът на гръцките музеи, от които Британският музей е поискал експонати за участие, но здравият разум повелява присъствие, а не отсъствие от нея, допълва авторът.

В същото време в Атина готвят нов протест в подкрепа на искането за връщане на мраморните скулптури от Британския музей. Символичният митинг се организира по инициатива на кмета на Маруси и председател на Централния съюз на общините в Гърция Георгиос Патулис и отговорника за международните отношения на съюза и кмет на Маратонас Илиас Псинакис.

Протестът ще се проведе в неделя, 18 януари, защото както обясниха на специална пресконференция, това ще бъде денят, в който предоставената за участие в изложба в музея Ермитаж част от мраморите на Партенона ще бъде върната в Британския музей.

Категории: История Британски музей изложба тялото в древногръцкото изкуство мраморни скулптури на Партенона
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus