Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изложба връща атиняни към годините на фашистката окупация

11 Октомври 2015 / 11:10:02  GRReporter
652 прочитания

Вчера областният управител на Атика Рена Дуру и кметът на Атина Георгиос Каминис откриха изложбата „Атина 1940-1944. Градът и хората му. Война, окупация, съпротива, освобождение”.

В речта си Рена Дуру подчерта, че с откриването на тази изложба се изпълнява един дългогодишен исторически дълг към Атина, към нейните граждани, един дълг на обществото към съвременната история на столицата. Според нея изложбата запълва голяма празнина по възможно най-достоверния начин, с помощта на историците. Тяхната работа в случая се разграничава от типичните церемониални тържества. Подчертава се обществената инициатива за исторически разходки в различни части на града, които се превръщат в места на паметта. „Тази идея е много полезна. Полезна, защото допълва исторически местата на паметта. Полезна, защото свързва вчера и днес. Полезна, защото придава смисъл на една концепция за историята, далеч от досегашните подходи”, подчерта още Дуру.

25 март 1943. Италиански карабинери преследват протестиращи на площад Синтагма по време на незаконното честване на националния празник

 

Областният управител допълни: „Днес в Атина не празнуваме просто освобождението на столицата. Опитваме се да се обърнем към едно историческо събитие по начин, който няма да го превърне в музеен експонат, а в модерен проект, изходна точка за противопоставяне срещу опасните ревизионистки идеи, които се появяват от невежеството и безразличието. Тези изяви могат да функционират като най-резултатния щит за защита срещу тази тенденция на невежество и безразличие, а понякога и на изкривяване на историята ни, на паметта ни”.

Официален и фалшив паспорт на евреина Давид Ашер. Много евреи се снабдяват с фалшиви документи за самоличност, за да избегнат арест и изпращане в концлагери

Изложбата в Общинската галерия на Атина е със свободен вход за посетителите и ще продължи до 31 октомври. Тя е егидата на президента на Гърция в рамките на изявите по повод освобождението на Атина. На посетителите ще бъдат раздадени 6500 DVD и CD с материали от архива на националната телевизия ЕРТ, която отговаря за популяризирането на изложбата и участва в нея с фотографски материали. Успоредно с нея се организира и тематична изложба на книги.

Портрети на гръцкия премиер Георгиос Папандреу и на лидерите на съюзниците Чърчил, Сталин и Рузвелт на фасадата на хотел на площад Синтагма

 

Категории: изложба Атина фашистка окупация Рена Дуру
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus