Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изкуство срещу насилието на анархистите

26 Май 2015 / 15:05:14  GRReporter
934 прочитания

Университетът Македония изпраща послание, макар и символично, за оптимизъм и положително настроение, чрез специалното представяне на уникално произведение на изкуството в четвъртък, във фоайето на университета.

Едно пиано, собственост на университета, което стана жертва на вандали преди 3 години и беше запалено, е първоначалният материал в ръцете на един млад творец – Василис Александру. Така, изгореното пиано се превърна в произведение на изкуството и от паметник на насилието и на безумното разрушение стана символ на творчеството и борбата против насилието.

Василис Александру “лекува” раните на пианото и определя действията си по следния начин: “Продукт на един акт на насилие, „трупът“ на големия музикален инструмент обобщава до голяма степен разтърсения климат, дезориентацията, но и цялостната безизходица през последните години в гръцките университети”.

Предложението на младия творец е прието от ректора на Университета Македония, проф. Ахилеас Запранис, който вярва, че произведението притежава специална динамика. “Образът на един разрушен музикален инструмент шокира. Едновременно с това обаче изпраща важно послание. Може изгореното пиано да не свири вече музика, но като произведение на изкуството “крещи”: никога вече насилие и произвол под каквато и да е форма. Не искаме да се случи отново, нито в Университета Македония, нито никъде другаде, нещо подобно. Светлините на публичността трябва да бъдат насочени към университетите по други важни поводи в образованието и изследванията. Това е посланието, което изпращаме на цялото общество”.

Изявата показва както активното участие на студентите във всекидневния живот и развитието на университета, така и хармонизирането му с насоките, давани от ректората и преподавателите. Насоки, които се характеризират с особена чувствителност към ролята на изкуствата в постигането на университетските цели.

В четвъртък в 1 часа на обед произведението ще бъде показано във фоайето на университета. По време на изявата студенти от факултета по музика ще изпълнят произведения, композирани по повод на случката с изгореното пиано. Ще бъде прожектирано видео на Панос Будуроглу. Ще прозвучат и звуци от изгорелия музикален орган, изпълнени от музиканта и реставратор на антични и византийски произведения на изкуството в Музея на византийското изкуство в Солун Лазарос Апокатанидис.

Категории: изкуство изгорено пиано Университет Македония
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus