Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият лекар на Николай Втори

16 Декември 2014 / 15:12:32  GRReporter
1519 прочитания

Хараламбос Акривопулос е преживял годините на охолен живот на руската аристокрация, но и насилственото ѝ сваляне, като лекар на последния цар Николай II в бурните години малко преди Октомврийската революция. Сто години по-късно изящни сребърни предмети от неговата колекция се предлагат на търг от наследниците му.

Гъркът е служил в двореца на царското семейство като млад военен лекар през второто десетилетие на 20 в., като в същото време е придружавал самия цар Николай II и армията му в неговите експанзионистични походи. Гъркът бил спечелил доверието на семейството и развил особени отношения с децата на царя, като често получавал за своите услуги уникални сребърни предмети. Както разказвал на своя внук Авраам Акривопулос, жив и днес лекар от Солун, синът на царя Александър му подарил една много изящна сребърна колесница, теглена от два коня, в знак на признателност за това, че го спасил от някаква болест.

Сред вещите му били открити също така една табакера, истинско бижу, с гравирано име „Настя“, гальовното обръщение към малката царска дъщеря Анастасия, една сребърна касичка, гравирани писалки от слонова кост, и кутия за бижута на една от царските дъщери, с която според слухове е имал и любовен романс, и много други предмети от последните години на руската империя. Самият Акривопулос се погрижил да изпрати някои от тях навреме извън Русия, предвиждайки развитието на събитията, други получил връщайки се след години в Съветския съюз, а трети били пръснати в последвалите години в аукционни къщи и частни колекции в цяла Европа.

По време на руволюцията от 1917 Акривопулос избягал в Полша, използвайки езин трик, за да премине през граничните блокади на болшевиките: през целия път търкал дланите си с една каменна статуетка и ръждясало парче желязо, за да изглеждат като грубите ръце на обикновен работник и така се спасил от арест и вероятна екзекуция. Той се установли в град Серес, където създал семейство и се включил в политиката, първоначално в Либералдемократичния съюз, а по-късно в Националния радикален съюз на Константинос Караманлис.

400 реликви на търг

Колесницата, табакерата, касичката и други предмети от царската колекция се озовават в ръцете на частен колекционер от Солун, който търсейки малки сребърни съкровища на руската аристокрация в антикварни магазини из цяла Европа, се запознал със сина и внука на гръцкия лекар на царя – Ксенофондас и Авраам Акривопулос. Поради финансови затруднения сега той продава на търг 400 предмета от своята колекция, чрез аукционната къща Myro Antique's House. Продажната цена на цялата колекция е определена на 200 000 евро.

 

 

 

Категории: цар Николай II гръцки лекар реликви търг аукционна къща
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus