Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките джедаи на „Междузвездни войни”

26 Декември 2015 / 11:12:13  GRReporter
773 прочитания

Коледните празници завариха повечето хора по домовете им, а други – на ресторант с близките и приятелите им. Но няколко хиляди души в цяла Гърция имаха различна идея за това как да прекарат Бъдни вечер. Те решиха да отидат на кино и да видят новия филм от поредицата „Междузвездни войни” в първия ден от прожекциите.

Десетте години от последния филм, както и завръщането на главните герои от първата трилогия, в съчетание с хвалебствените критики в чужбина, предизвикаха безпрецедентно нетърпение у почитателите на вселената, създадена преди 40 години от Джордж Лукас. Известно е, че тези почитатели са най-фанатичната кино общност в света.

Янис Ятридис

„Беше обмислено решение Коледа да ме завари в киното да гледам „Междузвездни войни”. Взех си билет за прожекцията в 22:00”, казва за вестник Етнос Янис Ятридис. „Очакванията ми бяха много високи”, допълва той. Макар че гледа филма в първия ден от появата му в гръцките кина, той е малко разочарован, че не е успял да го гледа по-рано, особено на специалната прожекция преди седмица. „Приятелите ми имаха билети и ги размахваха пред лицето ми”, смее се Янис.

„Междузвездни войни” е нещо, което трябва да преживееш с компания. Ако тя е голяма и членовете й споделят любовта към поредицата, още по-добре. Точно по тази причина 200 души решиха на 24 декември да наемат цяло кино и да гледат филма заедно. „Оставихме само първия и последния ред празни, ако дойде някой друг”, казва Янис Параскевопулос, собственик на магазина Fantasy Shop в Ексархия, който координира голямата компания, запази зала 4 на Аело Синемакс и отиде на кино, облечен като Дарт Вейдър.

Янис Параскевопулос и приятели

От шестгодишен

През 1977, когато излиза първият филм, Параскевопулос е на 6 години. „Тогава живеех в Германия, където филмът още от началото стана много популярен. В Гърция разбрахме силата му много по-късно”. Филмът дава на Параскевопулос професионална насока. Както казва той, едното води до другото. От любител става служител във Fantasy Shop, а по-късно и негов собственик. „Междузвездни войни” ме доведе до мястото, на което съм днес”.

Освен почитател на „Междузвездни войни”, Андреас Пефанис е и фанатичен колекционер на предмети от поредицата. Знае, че най-ценните екземпляри трябва да останат в опаковките си и да се пазят внимателно. Затова той ги пази в шкафове, а някои са в офиса му. Той е собственик на Comicworld в Коридалос и може да наблюдава другите колекционери. „Въпросът е дали можеш да контролираш желанието си да имаш всичко. Познавам много хора, които в периода, когато кредитните карти се издаваха лесно, пазаруваха безспирно, за да увеличат колекциите си и още плащат за това”, казва Пефанис и признава, че и самият той платил 1000 евро за костюма на Дарт Вейдър.

Андреас Пефанис

Какво е това, което от 40 години превръща „Междузвездни войни” в културен феномен, който вече отглежда трето поколение фанатични почитатели? Космическите кораби и лазерните мечове са допринесли за това, но само до известна степен. Главното е, че тази проста история остава в съзнанието. „Междузвездни войни” има класическия модел на средновековен роман. От едната страна е лошият рицар в черно, а от другата са добрият рицар в бяло, принцесата, възрастният учител, казва Параскевопулос. А Пефанис добавя: „Основните идеи на „Междузвездни войни” ги срещаме във всички видове истории. Вековната битка на доброто и злото и как доброто винаги побеждава. „Междузвездни войни” е за доброто и човещината”.

Филм за...колекционери

Вселената на „Междузвездни войни” е идеална за колекционери. Който се интересува от предмети, свързани с поредицата, от фигурки на героите до лазерни мечове и игри – има огромен избор. 

 

Категории: Междузвездни войни джедаи Гърция Янис Ятридис Янис Параскевопулос Андреас Пефанис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus