Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция се класира за финала на Eurovision

20 Май 2015 / 14:05:47  GRReporter
1190 прочитания

Гръцката изпълнителка Мария-Елена Кирияку спечели жадуваното участие на финала на тазгодишното 60-то издание на Eurovision със снощното си изключително представяне на първия полуфинал.

Заедно с Гърция на сцената във Виена в събота ще се представят Естония, Армения и Русия, фаворити за тазгодишното издание на песенния конкурс, както и Румъния, Унгария, Албания, Грузия, Сърбия и Белгия.

Голямата изненада от снощи бе отпадането на финландците PKN, първата музикална група на хора със Синдрома на Даун, която взема участие в Eurovision. Явно заявките в подкрепа на различните, които се появиха преди представянето им на полуфинала, се изчерпаха с брадата на Кончита.

Мария-Елена Кирияку впечатли със своето ефирно излъчване и спечели публиката на Εurovision, която ѝ подари класирането след снощния най-труден полуфинал от последните години.

С оркестрация и изпълнения, които почти напомняха нормални песни (с много малко изключения), с най-малко кичозни представяния от последните години и най-впечатляващата сцена, изграждана някога за музикалния конкурс по повод 60-годишния му юбилей, вчера Εurovision премина към една нова епоха.

Запазвайки, разбира се, характерните черти, направили я известна, вече 60-годишната Евровизия доказа, че все още има причина да съществува. Едновременно с това невероятните светлинни ефекти, наподобяващи вълни, във внушителната зала Wiener Stadhalle дадоха на зрителите една идея за това какво ги очаква презз оставащите две вечери на конкурса – втория полуфинал в четвъртък и самия финал в събота.

Кончита

Вечерта бе открита от миналогодишния победител Кончита, която заедно с 51 музиканти от оркестъра на австрийското национално радио и телевизия дадоха тон на тазгодишния първи полуфинал. Само 85 секунди бяха нужни на финландците от PKN да напишат история на сцената на Eurovision. Те станаха първата музикална група на хора със специални потребности, участвала в престижния конкурс, макар и да не успяха да се класират.

Много от песните съдържаха политически, социални, антивоенни и екологични послания, както например «Face the shadow» на Армения, в чийто рефрен се споменава навършването на 100 години от арменския геноцид (Don't Deny). Това е и един от фаворитите за финала.

От запомнящите се участия бе това на Белгия, дуетът на Естония, фолк баладата на Унгария, жизнерадостното електронно парче на Сърбия, което вдигна на крака залата, радостната песен в стил 60-те на датчаните, както и готическото представяне на Грузия, която се цели в едно от първите места.

 

 

 

Категории: Евровизия Eurovision полуфинал юбилей Кончита класиране
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus