Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Да погледнеш в „Другия дом”

22 Януари 2016 / 17:01:22  Анастасия Балездрова
1062 прочитания

Какво е за вас вашият дом? Пространството, предметите или светлината през прозорците? И как предпочитате да живеете в него – сами, със семейството си, с приятели или сте принудени да съжителствате с други хора, с които не ви свързва нищо? Доколко хората с увреждания имат възможността да организират сами личното си пространство  или то им се предоставя в готов вид в резултат на прекомерната закрила от страна на техните родители? Доколко човек е свободен, когато живее в общежитие или в дом за хора с увреждания?

Това са само част от въпросите, на които цели да даде отговор театралното представление „Другият дом” на солунската театрална трупа „Ен динами” („Потенциално”).  В същото време постановката е и една конфронтация между институционализирането и свободата, подчертава режисьорът на постановката Елени Евтимиу пред GRReporter.

В продължение на два часа актьорите играят, пеят, формират умело различни помещения и пресъздават чувствата на живеещите в тях хора.  Всяко от тях представя едно лично пространство, което, въпреки че се намира съвсем близо до другото, често остава напълно изолирано. Представлението е резултат на продължително изследване, в рамките на което участниците са посетили взаимно домовете си, а авторите – и места като студентски общежития и домове за хора с увреждания.

„Интересуваше ни доколко хората с увреждания имат възможността да сформират личното си пространство. Да потърсим потенциални отговори на мъчителния въпрос, който си поставят техните родители: „Къде ще отиде детето ми, когато аз напусна този свят?”, както и институционализирането, което предизвикват местата за публично съжителство.  Те не се различават много от домовете за хора с увреждания, тъй като и в тях са в действие забраните за промени в помещенията и спазването на конкретни правила. От една страна е логично да ги има, но от друга обаче създават много ограничения и прилича на наследство от миналото”, посочва Евтимиу.

Идеята за постановката се ражда миналата година, когато членовете на трупата, много от които са хора с увреждания участват в проект, в рамките на който подреждат личното си пространство, така както те биха искали. Техните представи се пресъздават на театралната сцена чрез поредицата от истории, в чието създаване също участват. Втората, по-тежка част от представлението показва най-вече условията в домовете, „тъй като участниците в представлението потенциално може да се озоват там. Разбира се същото важи и за останалите актьори, и за всички ни, понеже никой от нас не може да предвиди дали в даден момент от живота си няма да има нужда от помощ за всекидневните неща”, казва още тя.

„Другият дом” постига целта си – да накара зрителя да се замисли за своя дом и да погледне в общия за всички ни дом – обществото. За сближаването на личното с публичното, но все пак и наше пространство спомагат личните истории, надеждите, страховете и мечтите на членовете на трупата, всички от които са главни герои в по-малка или по-голяма степен.

Групата е сформирана през 2008 от артистичния директор Елени Димопулу и Мария Йоаниду през 2008 с основна цел плавната интеграция на хората с увреждания в обществото, както и намирането на общи начини за творчество и съжителство. „Двете са майки на хора с увреждания и мисля, че идеята за търсенето на такива начини чрез изкуството е породена от нуждата им да излязат от модела на специализираното обучение и отношение към тях. Така създават групата, в която хората с увреждания могат да съжителстват и творят заедно и наравно с хора без увреждания. Тоест да се интегрират и да направят от само себе си крачка към обществото, а не само да го молят то да им обърне внимание”, пояснява режисьорът.

Част от трупата е и Анна Калинчева, с която читателите на GRReporter се запознаха по повод на награждаването ѝ от гръцкото министерство на образованието през 2012. Тя разказа, че работата в конкретната група става по изключително професионален начин, а членовете ѝ са успели да постигнат желаната сплотеност и съжителство помежду си.

„Група „Ен динами” ме върна към театъра. Мислех си, че след като се намирам в друга държава с различен език едва ли ще мога отново да се занимавам с театър. Но, най-вече, понеже за мен е много важно да принадлежа към нещо, мога да кажа, че в конкретната група открих своя кръг хора”, посочи тя.

„Другият дом” е втората  постановка на трупата след „Човекът – вентилатор или как да облечете слон”, която печели голямо признание и се представя на големи гръцки театрални сцени. Първата бе част от програмата на авторитетния Атински фестивал през лятото на миналата година, а „Другият дом” се представя на малката сцена на културната фондация „Онасис” в Атина. Представленията ще продължат до неделя, 24 януари. 

Категории: Театър хора с увреждания Другият дом институционализиране културна фондация Онасис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus