Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Toy Story гостува в Атина

30 Ноември 2014 / 12:11:00  GRReporter
2700 прочитания

Някои от най-редките играчки на света оживяват отново. Те са оцелели по време на войни и разрушения, доставяйки радост на малките деца. Днес са изложени в уникална изложба, която  се открива на 5 декември в Центъра за култура на гръцкия свят.

Повече от 100 ценни ръчно изработени играчки от целия свят, най-старата от които е на повече от 310 години, ще участват в изложбата. Между тях има кукла от 1880, за модел на която е служил принц Анри Наварски, роботи от 50-те години, автоматични играчки от 19 век.

Играчките ни запознават с други общества и култури. Едновременно с това отговарят на много въпроси- кога оловните войничета стават пластмасови, каква е връзката на Титаник с производството на играчки, защо древните гърци са посвещавали кукли на богините и кога е родено известното мече Teddy Bear?

Производителите
Изложбата е съпроводена от снимки и информация за производителите на изложените играчки, както и за децата, на които са принадлежали. Ще бъдат организирани и различни образователни програми и дискусии за историята и ролята на играчките за развитието на хората.

Експонатите идват  от Съюза на организираните филологически  и исторически архиви, който притежава една от най-големите колекции от играчки в света. Организаторите имат амбицията чрез историческите свидетелства да помогнат за образоването на младото поколение и да помогнат за творческото им себеизразяване.

С богат... гардероб


Това е Blondine, куклата с най-голяма... зестра. Една много рядка Madame Rohmer от 1865. Главата й е направена от порцелан, с метални елементи. Съдържанието на раклата й е много богато –копринен чадър, червена кутия за писма от марокен, три ръкописни писма, карта за танци, албум със снимки, чифт очила Pince-Nez, боти, обувки, бижута и шапка. Куклата е била подарък за десетия рожден ден на Blanche Mathilde Montgolfier, внучка на създателя на първия висящ мост, на първата френска жп линия и на  парния котел Marc Seguin.

Кукла от 17 век


Това е най-старата играчка на изложбата- от края на 17 век. От този период са запазени 23 кукли в света. Много рядка дървена английска кукла с гравирано лице, руси коси и богати копринени дрехи. Куклата е преминала през много семейства. Първото от тях е било Wedgeborough, търговци на дървесина в Амстердам. През онази епоха най-разпространени били куклите от восък, а след това започнали да се произвеждат кукли от пресована хартия.

Лошият герой


Изключително рядка автоматична играчка, произведена през 19 век от фирмата Vichy.За разлика от други играчки на фирмата, тази е на лошия герой. Куклата е облечена в автентично  позлатено копринено елече, украсено с перли. Мърда лявата си ръка и навежда главата си за да гледа какво се случва: тиквата се отваря три пъти и от нея излиза мишка. На третия път фигурката се опитва да убие мишката с нож.

Oldric- на 140 години
Нарича се Oldric de Portal и преди 140 години е принадлежала на седемгодишната Violet de Portal. Семейството й са били хугеноти, живеели са в Хемпшир и са се занимавали с печатарство, специализирали са се в печатането на банкноти. Куклата има плетен килим с надпис „Този килим е дело на Hendry de Raymon de Portal, 1874, Burghler”. Анри е бил брат на Виолет. Куклата е с пробити уши, врат, който се върти, дървено тяло  и крайници от порцелан. Богатият й гардероб включва кадифен костюм, бели ръкавици, тюркоазено кадифено сако, вълнена наметка, плетен копринен елек, ленена роба, дантелена нощница, надписана чанта.

Куклена къща от 60-те години


Куклена къща на фирма Mettoy е  в своята оригинална кутия. Вътрешната и външната украса е типична за 60-те години, когато е произведена. Обзавеждането включва телевизор, ъглова вана и мебели за веранда.

Рисувани кубчета


Една от гръцките играчки на изложбата, комплектът кубчета на художника Никос Нирос е от 50-те години.

Мики Маус язди Плуто

Произведен в началото на 30-те години, този Cowboy Mickey на японската фирма Paradise представя Мики Маус да язди кучето си Плуто. Мики се появява за първи път през 1928.

Фигурки от сериите на BBC


Анди, Панди и Луби Лу са три метални фигурки, които са главните герои на телевизионната поредица на BBC от 50-те години Andy Pandy.

Горилата

Специална горила, която стреля. Произведена е през 1950, а в оригиналната й кутия са запазени също така и пистолет, както и три стрели.

Робот от „Бандата на петимата”

Рядък лилав калаен  Lavender Robot на японската фирма Masydaya в оригиналната си кутия. Произведен в края на 50-те години и е част от „Бандата на петимата”, която включва още четири подобни роботи- Non-stop, Target, Radicon и най-редкия Machine Man.

 

Категории: редки играчки изложба кукли
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus