Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

GRReporter на фестивала “Златния ритон”

04 Декември 2014 / 12:12:40  GRReporter
1026 прочитания

Днес в Пловдив ще се покажат два филма, продуцирани и осъществени от екипа на GRReporter. В рамките на информационната програма на 21-вия фестивал на документалното и анимационното кино “Златния ритон” от 17,00 часа в Лъки Дом на киното ще се прожектират филмите “Училище по родолюбие” и “Григор Димитров - атински щрихи”.

    Режисурата и сценарият на първия филм са на Мария Спасова, оператори са Василис Вафидис и Еммануил Насиос, а музиката е на Юри Ступел. Едно училище, където децата се научават кои са корените им и защо трябва да ги обичат. Учители, които работят с възрожденски ентусиазъм. Зрелостници, чиято мечта е да се завърнат да следват в България. Родители по детски възторжени в едно от огнищата на българщината в Атина – неделното училище „Св. Св. Кирил и Методий“, което през 2014 г. стана на 10 години. Театърът, творческото писане и изобразителните изкуства заедно запалват искрата на родолюбието сред стотици българчета, родени в Гърция. Усмихнат филмов поглед към всекидневието на българските образователни институции в чужбина.

    Режисьор и сценарист на втория филм отново е Мария Спасова, а оператор - Никос Каконас. Очарованието на най-добрия български тенисист Григор Димитров и как то влияе на съперниците, съотборниците и обикновените зрители, документирано по време на мача България– Гърция от турнира за купа „Дейвис“ през април 2014 г. в Атина. Големият спортист споделя за отношението си към тениса като единственото нещо на света, което може и иска да прави, за тренировките и тръпката на състезанието, за славата и цената на победата. Един истински съвременен гладиатор, който се е устремил към най-високите спортни върхове и ни изпълва с национална гордост.


    Всъщност Гърция е един от акцентите на тазгодишното издание на фестивала. Общата ни история с южната ни съседка бе темата на филма “Живите затварят очите на мъртвите, мъртвите отварят очите на живите” на режисьорката Станислава Калчева, включен в конкурсната програма на фестивала. Кървавата епопея от края на X и началото на XI век поставя пред потомците от днешните държави България и Македония трудния, заплетен, жизнено важен въпрос за общите корени, за нелеката обща съдба, и за общото бъдеще… С наближаването на 2014 г., когато се навършват 1000 години от битката при Ключ и трагичната смърт на цар Самуил, полемиките по въпроса се засилват. Една група млади художници търси пътя на помирението.


    Утре, петък, отново в конкурсната програма ще бъде показан филма на режисьорката Ралица Димитрова “Димитър Шишманов. За размишление”. Димитър Шишманов, наследник на фамилията Шишманови, е юрист и дипломат, писател и хуманист, чието име е насилствено заличено след 1945 г. Филмът повдига завесата на несправедливата забрава, като максимално се доближава до една извънредно интересна личност чрез собствените му изповеди и откровения.
От 1935 до 1940 г. Димитър Шишманов е пълномощен министър на България в Атина, а от 1940 до 1943 г. е главен секретар на Министерството на външните работи и изповеданията в кабинета на проф. Богдан Филов. През есента на 1943 г. става министър на външните работи и изповеданията и остава на поста до лятото на 1944 г. След Деветосептемврийския преврат през 1944 г. е арестуван и осъден на смърт от Народния съд и екзекутиран на 1 февруари 1945 г. Смъртната присъда е отменена през 1996 с Решение №172 на Върховния съд.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus