Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Човешки изображения по архитравите в Амфиполи

03 Декември 2014 / 17:12:35  GRReporter
805 прочитания

По време на реставрационните дейности в третото и най-богато украсено помещение на гробницата Каста в Амфиполи на бял свят се появиха изображения върху мраморните части на архитравите. Те представляват едно животно, по всяка вероятност бик, и две фигури, които се движат – една мъжка и една женска. Вдясно от женската и вляво от мъжката фигура се виждат крилати фигури, както и ярки следи от червено, синьо и охра.

Във връзка с новото откритие министерството на културата разпространи следното съобщение:

«С напредването на реставрационните дейности по седемте мраморни части на архитравите, намиращи се в третото и най-богато украсено помещение на гробницата Каста в Амфиполи, постепенно се разкриват нови изображения. Върху мраморните части, представляващи части от антаблемент, е открита рисувана украса. Тези части са разположени над колоните на стените и под мраморните пиластри, които, както бе съобщено, също са украсени с релефни розетки.

В центъра на една от частите на архитравите се вижда животно, вероятно бик, а от двете му страни две фигури, които се движат, мъжка и женска. Вдясно от женската и вляво от мъжката фигура се виждат съдове за вода и крилати фигури. Дясната крилата фигура се е насочила към един триножник.

На много места в изображението, като например в одеждите и главата на женската фигура, в одеждите на мъжката фигура, в крилатата фигура и триножника, се виждат ясно следи от цветове – червено, синьо и охра. Горната част на архитрава е украсена с йонийски фризове». 

 

 

Категории: Амфиполи гробница Каста човешки изображения открития
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus