Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Построиха Акропола с Lego

09 Декември 2014 / 18:12:15  GRReporter
1433 прочитания

Емблематичният за Атина музей на Акропола навлиза в празнична атмосфера. Основната атракция за посетителите, които ще прекрачат вратите му през коледните и новогодишните празници е макет на Акропола, направен изцяло от тухлички Lego.

Впечатлителният макет е подарен на музея на Акропола от музея Никълсън в Сидни. Авторът му Райан Макнот е използвал 120 000 тухлички, а изработката му е отнела около 300 часа. Творението му е привлякло вниманието на над 100 000 посетители на австралийския музей.

Освен представянето на макета, в музея на Акропола се подготвят детски програми, в рамките на които малките посетители също ще могат да създават макети с тухлички Lego през следващата година.

 

Паралелно с това в музея се организират поредица от празнични прояви, които включват подвижни детски работилници, дискусии за възрастните посетители, весели мелодии и песни, почерпки и много изненади.

Детска работилница „Украси дървената богиня”: В храма на закрилницата на Атина – богиня Атина е била поставена дървена статуя с нейния образ, за която се говорело, че е паднала от небето. Древните жители на Атина почитали богинята, като се грижели за статуята през празничните дни. Те я миели и украсявали с накити, а по време на празника Панатенеи, го обличали с богато украсена дреха, върху която били изобразени сцени от прословутата битка между Олимпийските богове и гигантите. Посетителите могат да се разходят сред експонатите на музея, а след това да се опитат да декорират своята собствена реплика на дървената статуя със съвременни материали.

В работилницата могат да участват деца на възраст 7-12 години. За участие е необходимо да се купи специален билет на стойност 3 евро.

Дати и час на провеждане: 20, 21, 27 и 28 декември от 11:30 и 13:30.

Детска работилница „Дарове за богове и хора”: През празничните коледни и новогодишни празници децата могат да потърсят идеи за създаването на свои украси от изложените в музея произведения на древното изкуство.

В работилницата могат да участват деца на възраст 7-12 години. За участие е необходимо да се купи специален билет на стойност 2 евро.

Дати и час на провеждане: 20, 21, 27 и 28 декември от 17:30.

Детска работилница „Древни обичаи и накити за да пожелаем успешна Нова година”: В нея децата имат възможността да създадат свои собствени талисмани с пожелания за здраве, обич, сила и мъдрост, вдъхновени от експонатите в музея. Освен това, както всяка година, всички заедно ще украсят така наречената „иресиони” – маслинен клон, който древните атиняни украсявали за добър късмет, подобно на коледната елха в наше време.

В работилницата могат да участват деца на възраст 7-12 години. За участие е необходимо да се купи специален билет на стойност 2 евро.

Дати и час на провеждане: 20 и 21декември от 11:00 и от 13:00.

Съботно представяне на тема: „Атиняните и другите в Музея на Акропола”: Древният свят, както и съвременният, е бил свят на връзки между народи и култури. Как са гледали древните атиняни на себе си в тази разнообразна обстановка? Как са определяли другите хора спрямо себе си? Една дискусия с археолозите – реставратори на музея пред останките на светилището на Акропола относно присъствието на „чужденци” в региона на древна Атина във времето.

Дати и час на провеждане: 20 декември от 13:00. За участие е необходимо да се купи редовният билет за посещение в музея на стойност 5 евро.

Коледни и новогодишни мелодии: На 21 и 28 декември оркестърът на военния флот ще изпълни популярни за празниците мелодии в Музея на Акропола. Ще пеят сопраното Евдокия Моисиду и тенорът Ставрос Саламбасопулос.

Музеят отправя покана и за семейни посещения, в рамките на които семействата с малки деца могат да опознаят колекциите с помощта на безплатни сакове с тематични археологични играчки и листовки.

Талисманът на Музея на Акропола за 2015 е образът на игрив млад бог, който олицетворява силното физическо привличане между двама души. Той е вдъхновен от сцена, изобразена върху ваза от края на 5-ти век пр.Х., открита в Светилището на булката в южната част на Акропола. Еросът пърха с крилата си около млади момичета, които носят кутии с подаръци на булката по време на подготовката на нейната сватба. 

Категории: История музей на Акропола Акрополът от Lego коледни и новогодишни празници детски работилници игри талисман
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus