Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Компютърната томография на хълма Каста в Амфиполи

06 Декември 2014 / 17:12:47  GRReporter
2477 прочитания

През следващите 10 дни ще станат ясни първите резултатите от откритията от геофизическото изследване,  което се провежда на хълма Каста в Амфиполи от Лабораторията по приложна геофизика на Геологическия факултет в Университета Аристотел в Солун. Ръководител на проучването е завеждащият катедрата по геофизика Григорис Цокас.

Както информира сайтът Voria.gr, научната група от Солунския университет има за цел да открие евентуални остатъци от постройки, така че да даде нови насоки на археологическата група. Първите данни ще бъдат представени на медиите до 15 декември.

Източници от археологическия екип определят тези първи доказателства за архитектурни следи във вътрешността на могилата като „положителни”. Те заявиха за Voria.gr, че  по-голямата част от тези измервания се фокусират върху местата  в близост до вече разкритите камери на дълбочина около 4-5 метра.

Първите резултати от констатациите на Геофизичнатата лаборатория обаче няма да засягат само най-близките области го погребалния комплекс, но и останалите неизследвани области на могилата. Цялата й повърхност е 20 декара-факт, който не позволява  тя да бъде покрита  от изследователите.

Както споменават източниците, разширени изследвания са направени и извън границите на хълма Каста, в района пред входа на гробницата. Очаква се да бъдат представени интересни данни и наблюдения и от тези места. Учените проучват на дълбочина десетки метри, като използват други параметри, но същия метод- електрическа томография.

Резултатите от изследванията се проучват, оценяват, след това се проверяват отново в Лабораторията в Солунския университет, докато бъде съставен окончателния доклад след приключването на работите.

 

Изображение на сеизмичната томография на хълма Каста от научната група Полименакос-Папамаринопулос-Лиосис-Кукулис, 1998

 

Трябва да се отбележи, че изводите, които геофизиците ще направят от триизмерното изображение на компютърната томография на хълма Каста ще дадат насоки за по-нататъшните действия на археологическия екип. Това обаче не се очаква да се случи преди началото на пролетта, защото неблагоприятните атмосферни условия са спирачка за археолозите.

Времето обаче не е проблем за работната група от Лабораторията по приложна физика, защото дъждовното време не е пречка за тяхното изследване. Затова изследванията за създаването на триизмерно изображение на хълма продължават без забавяне на темповете въпреки непрекъснатите валежи.

Какво представлява томографията?

С помощта на този метод геофизиците „преливат”  в земята ток и  измерват разпределението на съпротивлението на местата, където може да има археологически обект. Като използват специален алгоритъм те изобразяват пространството под земята – по сектори, тоест в две измерения, или картографират цялото пространство – в 3 измерения.

Освен възможността за триизмерно изображение на археологическото пространство под земята, този метод има предимството, че няма ограничения в дълбочината, на която може да „вижда”. Това разбира се е в сила, ако предполагаемият обект е достатъчно голям.

Електрическата томография е прилагана успешно при важни археологически обекти като Вергина, южната стена на Акропола в Атина, Пидна, средновековните стени на Солун, гробницата на Месинос, Пела и Аполония, където е създадено триизмерно изображение на гробницата.

Затова геофизическото проучване е метод, който се възприема от повечето археолози и се прилага при множество разкопки.

Категории: Амфиполи хълм Каста компютърна томография
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus