Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Живот в пещерите

04 Декември 2014 / 16:12:49  GRReporter
1834 прочитания

Впечатляващи находки откриха археолозите в пещерата Катарактес (в превод „Водопади“) близо до Сидирокастро, област Серес. Те включват инструменти от ранната бронзова епоха, сред които сечиво от еленов рог със сравнително тъп връх, украсен с гравирани линии, шила от кост, зъб на мечка, както и малка пещ и семена от житни култури.

Пещерата Катарактес е открита и картографирана през 2004. Тя се намира в стръмен район, близо до водопади, откъдето получава името си, а извършените разкопки разкриват, че е била обитавана още през късния неолит (края на 5-то хилядолетие), както показват жилищните останки от началото на ранната бронзова епоха (края на 4-то хилядолетие-2 600 пр.н.е.).

Резултатите от разкопките бяха представени днес от Милтиадис Мителецис, археолог от Службата за древни паметници – Пиерия, със седалище в Катерини. Това стана по време на еднодневния форум, организиран в Солун по повод навършването на 10 години от основаването на Службата по палеоантропология и спелеология на северна Гърция.

Според съобщението на Милтиадис Мителецис, пещерата Катарактес е впечатляващо и сложно геоложко образувание. Изследването е съсредоточено върху три праисторически етапа на обитаване – два от ранната бронзова епоха и един от късния неолит.

Уникалните останки от праисторическата епоха представляват ями, издълбани за по-стабилното поставяне на различни съдове за съхраняване на продукти. Археолозите са открили също така парчета от различни видове съдове, делви, амфори и др., и по-малко като количество парчета от керамични чинии, чаши, съдове за благовонни масла и др., които в по-голямата си част са датирани от 2 в. пр.н.е.

«Това е било защитено място, предлагащо безопасност на своите обитатели. Гостоприемството на пещерите е било използвано често от човека през праисторическата епоха, следвайки една обща тенденция в използването на пещерите в района на Балканския полуостров», посочва археологът.

Жилища

Скалният навес бил голям, затова хората използвали пещерата и устройвали там домакинствата си. В южната и по-добре защитена част на пещерата са открити останки от голямо жилище. Такова е открито и в средата на входа към пещерата. Керамичните находки от двете жилища включват предимно различни глинени съдове, които въз основа на типологичните си характеристики и украса се отнасят към ранната бронзова епоха.

На дълбочина около половин метър от повърхността са открити останки от още по-ранно обитаване, като са разкрити основите на три жилища. Подовете и на трите жилища са направени от глина, примесена с пръст. В едно от жилищата са открити четири ями и голямо количество овъглени семена от житни култури, най-вероятно пшеница. В друго от жилищата е открит голям брой инструменти за продупчване, както и зъб от мечка, който не е изключено да е бил използван като украшение.

Към същата епоха на обитаване се числи и част от жилище на североизток, в което е открит глинен под с дупки за греди, една глинена платформа и малка елипсовидна пещ. Керамичните находки включват различни като форма и вместимост съдове, по-голямата част от които нямат украса. При съдовете с украса преобладават линиите и вълничките, като по-рядко се срещат гравирани изображения. Жилището е унищожено вследствие на пожар, придружен от свличане на скалния навес, както свидетелства купчината счупени парчета мрамор и камъни.

Според съобщението на Милтиадис Мителецис, имало е още по-ранна епоха на обитаване, която, както се вижда от откритите парчета на голям отворен съд, датира  от късния неолит.

 

 

 

Категории: пещери праисторически жилища Сидирокастро късен неолит ранна бронзова епоха
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus