Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бащата на selfies

26 Август 2015 / 14:08:49  GRReporter
885 прочитания

Лукас Самарас се смята за бащата на „автоизображението”, това, което днес вече наричаме «selfie», променяйки следвоенния американски пейзаж.

Като художник, фотограф и кинематографист, неговото творчество бе предвидило епохата на автопортретите – «selfies».

Изпреварвайки с близо 50 години модата на селфитата и Instagram, както казва той самият «аз съм професионалист, а те са любители. Произлизам от една художествена традиция, така че у мен съществува естетическо желание да я направя колкото може по-красива, обратно на селфитата, при които никой не се интересува дали са добри или не».

Лукас Самарас е роден през 1936 в гръцкия град Касторя и се премества в Ню Йорк през 1948. Смята се за един от най-многостранните творци в областта на изобразителното изкуство със значимо и признато творчество в областта на скулптурата, живописта, фотографията и сценичните изкуства. В актива си има близо 50 индивидуални и над 50 колективни изложби, а негови творби се излагат в над 40 от най-прочутите музеи в света.

Американският творец с гръцки произход, който се смята за «магьосник на фотошопа» представя в Pace Gallery в Ню Йорк изложба под надслов XYZ, създадена изцяло с помощта на Photoshop.

На 65-годишна възраст Самарас започва да експериментира с обработката на снимките и филмите на компютър, размивайки границите между изкуството и живота, за да създаде модифицирана реалност.

И днес Лукас Самарас притежава неспокоен творчески дух. През последните години той се занимава и с компютърно изкуство, съчетавайки фотографията с виртуалната реалност. В този дух той е създал късометражни филми със саундтрак, които нарича «Фотофилми» («Photoflicks»).

 

 

Категории: Лукас Самарас селфи selfies изобразително изкуство изложби Photoshop
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus