Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Александър Македонски лично поръчал гробницата на приятеля си Хефестион в Амфиполи

01 Октомври 2015 / 10:10:08  GRReporter
1127 прочитания

Повече от година след края на разкопките тайната на гробницата в Амфиполи беше разкрита. Новите данни бяха представени от ръководителката на разкопките Катерина Перистери и нейните сътрудници на специално организирана презентация в Аристотеловия университет в Солун.

Според  археоложката гробницата е била построена от древния архитект Дейнократ или Стисикрат по поръчка и с финансирането лично на Александър Македонски. Гробницата била предназначена за неговия приятел и тесен сътрудник Хефестион и била завършена след смъртта на великия пълководец от един от най-важните негови приемници – Антигон I Монофталм (Антигон Едноокият) през първата половина на 4 в.пр.Х.

Новата теория е основана на нови находки, върху които е открита монограмата – печат на македонския пълководец. Археолозите са открили надписа «ΠΑΡΕΛΑΒΟΝ ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΟΣ» („Получател Хефестион”-б.р.) върху поне две от мраморните плочи на гробницата, които бяха намерени до Лъва от Амфиполи. Изследователите са убедени, че скулптурата е била поставена на върха на гробницата, въпреки че междувременно се появиха теории, които оспорваха тази хипотеза.

На друга мраморна отломка е открит надписът «ΑΝΤ». Според някои нови хипотези това е бил подписът на всички членове на династията на Антигонидите – последната владетелска династия в Древна Македония. Изследователите на гробницата в Амфиполи обаче смятат, че това е подписът на Антигон I Монофталм, който получил нареждането да завърши нейното построяване. Практически той представлявал „писмен договор за строеж” във връзка с получаването на мраморния материал, който бил предназначен за величествената конструкция – вероятно мемориал на герои, подобен на мемориалите, открити на други места в Гърция.

„В продължение на 80 години архитектурните елементи са се намирали на открито, до лъва. Никой обаче не е видял трудно забележимия надпис върху мраморната повърхност”, посочи архитектът Михалис Лефандзис. Той анализира мистерията на геометричната форма на върха на гробницата и дървената колона, която е била използвана, за да бъде закрепена фигурата на лъва. „Гробницата е едно деликатно творение, тя дава цяло поле за изследване на инженерите”, допълни Лефандзис.

От своя страна Катерина Перистери бе категорична относно епохата на изграждането на гробницата – последната четвърт на 4-ти в.пр.Х. Тя аргументира становището си чрез сравнение на откритите във вътрешността сфинксове, кариатиди и мозаечен под с произведения о същия период, които са изложени в гръцки и чуждестранни музеи. 

Разкритията предизвикаха много коментари в гръцките социални мрежи. Много от тях са просто шеговити, докато други засягат няколко теми на гръцката действителност, като се има предвид наложеното мнение, че Хефестион е бил не само най-близък приятел, генерал и телохранител на Александър Македонски, но и най-вероятно неговият любим. В този дух коментаторът Антипас Карипоглу написа в своя профил: „Ако гробницата в Амфиполи действително се окаже посветена на Хефестион, това ще означава, че тя е най-големият паметник, посветен на хомосексуалната любов. В същото време ще е и най-великото тролство срещу всички онези, които заложиха по популистко-националистически начин на нейното разкриване”.

Разгледайте фоторепортажа на GRReporter, който представя разкритията в гробницата в хода на разкопките: http://www.grreporter.info/Grobnicata_v_Amfipoli/15984

Категории: История гробницата в Амфиполи Александър Македонски Хефестион Антигон I Монофталм Лъвът от Амфиполи Катерина Перистери
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus