Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Актьорската гилдия скочи срещу Сакис Рувас

16 Декември 2014 / 10:12:01  GRReporter
1639 прочитания

Популярният певец получи театралната награда „Каролос Кун” за древна драма за ролята си в трагедията „Вакханки” на Еврипид и това вбеси голяма част от актьорската гилдия в Гърция.

Когато Рувас стана, за да получи наградата си от препълнената зала се чу репликата: „С какви качества я вземаш?”. Отговорът му бе: „С душата си”.

Реакциите обаче не се ограничиха до там. Продължиха с гневното изказване на актрисата Хрисула Диавати, която отказа да получи своята награда за ролята си в постановката „Две жени танцуват”. В него тя поиска намесата на „театралната полиция”, тъй като наградите в театъра вече не се раздават на актьори, а на популярни певци, очевидно визирайки Сакис Рувас. Поради тази причина, според Диавати, тези награди трябва да бъдат смятани за невалидни.

Темата предизвика много реакции в социалните мрежи. От една страна режисьорът на постановката „Вакханки” Димитрис Лигнадис и актрисата Рула Патераки заявих, че Рувас заслужава напълно получената награда. От друга, Диавати продължи с изказвания като: „Не е лесно да си актьор” и „Актьорът не играе ли с душата си?”.

В същото време, един от най-старите театрални критици и член на комисията за театралните награди Леандрос Поленакис защити становището си относно награждаването на Сакис Рувас. Той посочи, че е гледал всички представления по древни произведения през исминалия театрален сезон и е напълно в състояние да прецени кое от изпълненията на ролите е най-доброто.

„Рувас несъмнено бе най-добрият от всички. Раздаването на наградите изведе нещата извън контрол, но целият този шум е нелогичен. Разбира се, някои може да са съгласни с преценката ми, а други не. Но в никакъв случай не може да се говори за скандал. В театъра няма годишник”.

Изявленията на Поленакис не попречиха на режисьора Никос Кундурос да определи награждаването на Сакис Рувас като „трагично”. Той допълни: „Когато видях новината по телевизията си казах „какъв резил!”.

Актьорът Емилиос Хилакис също определи мотивите за връчването на наградата като „трагични и смешни”, докато журналистът Никос Масторакис се изказа похвално за Рувас и го призова „да запуши устите на „дъртите комунисти”, имайки предвид Хрисула Диавати.

Категории: Театър театрални награди Сакис Рувас роля Вакханки Еврипид реакции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus