Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

«Кучешки зъб» в надпреварата за Оскарите

26 Януари 2011 / 10:01:52  GRReporter
4960 прочитания

Кандидат за Оскар в категорията за чуждестранни филми е „Кучешки зъб” на Георгиос Лантимос. За последен път гръцки филм се е състезавал за Оскарите в далечната 1977 г., когато сред номинираните е бил „Ифигения” на режисьора Михалис Какоянис. Церемонията по връчването на наградите тази година ще се състои на 27 февруари в Лос Анджелес, когато ще стискаме палци на Лантимос да стигне до края и да получи златната статуетка.

„Много е трудно да откриеш какво ще кажеш в един такъв случай. Не знам как точно се чувствам. Със сигурност съм страшно изненадан и радостен. Мисля за колегите си и съм много горд. Не знам какво още. Може би това не е много официално изявление, но е така”. С тези съвсем скромни думи режисьорът на филма Георгиос Лантимос посрещна вчера новината, че неговият филм е в петицата, която ще се надпреварва за най-престижната награда в гилдията.

„Кучешки зъб” ще „отпътува” от Гърция към Kodak Theatre за 83-тата церемония по награждаването за най-добрите филми според Американската Филмова Академия. От общо 66 филми, които всяка държава изпрати като официални участници за Оскар, едва пет от целия свят достигат до първите места и могат да се надяват, че ще получат статуетката. „След три десетилетия, един гръцки филм е кандидат за Оскар! Нов вятър задуха в гръцкото кино, което показва своето присъствие все по-сериозно на световната сцена. Всички ние пожелаваме „Кучешки зъб” да вземе наградата Оскар за чуждестранен филм” – това са думите на Гръцката Кино Академия, която организира миналата година за първи път в Гърция фестивал за награждаване на гръцки филми, на който победител излезе филмът на Гергиос Лантимос и впоследствие беше изпратен като официалното участие на страната в списъка на кандидатит за златната статуетка. Актьорът Христос Стериоглу, който играе във филма, каза също, че е останал много приятно изненадан от новината и в интервю за Associated Press, заяви, че „филмът показва докъде може да доведе глупостта, когато искаш да поставиш под контрол всичко, дори когато правиш това под претекст, че обичаш някого и искаш да го предпазиш.”

Накратко филмът разказва историята на едно семейство – бащата затваря трите си деца в една къща със заден двор и те никога не са излизали оттам. Във филма децата са излезнали от тийнейджърските си години, а бащата цял живот им е говорил лъжи и ги е държал изолирани от света в една измислена вселена. „За мен моята къща е целият ми свят”, биха могли да кажат трите деца/младежи, които не реагират така както един нормален човек би реагирал. В къщата, където живеят един охолен, но тотално изолиран живот, контролиран изцяло от бащата и майката, те са по някаква незнайна причина изцяло под властта на техните родители, които искат да ги предпазят. Единственият човек, с който се запознават от външния свят е Христина, която бащата докарва в къщаа, за да задоволява сексуалните пориви на сина. Но присъствието на този „нашественик” заплашва да доведе до коренни промени във тази феноменално стабилна и контролирана вселена на къщата.

Преди да стигне до Оскарите, „Кучешки зъб” беше участвал и получил награди на много международни фестивали – взе първата награда в категория „Странен поглед” в Кан през 2009 г., участва на фестивали в Торонто, Берлин, Лос Анджелес. „Кучешки зъб” е четвъртият гръцки филм, който е номиниран за престижната награда на Американската филмова академия след „Електра” (1963) и „Ифигения” (1977) на Михалис Какоянис и „Червените фенери” (1964) и „Пръстта се оцвети в червено” (1966) на Василис Георгиадис. Филмът „Никога в неделя” на Жил Дасен с легендарната звезда на гръцкото кино Мелина Меркури пък е била кандидат в пет категории за Оскар, но не и за наградата за най-добър филм.

Ако продължим тази ретроспектива на гръцката следа в Холивуд, ще видим, че петима гърци са печелили заветната награда досега: Катина Паксину получава Оскар за поддържаща женска роля за изпълнението си във филма „За кого бие камбаната” през 1943, Василис Фотопулос взима статуетката за художествена дирекция и сценография на филма „Зорба” през 1965, Манос Хадзидакис получава отличието за музиката си във филма „Никога в неделя” през 1961 и Костас Гаврас за сценарий във филма „В неизвестност” през 1982.

Останалите четири филми, които ще се съревновават с „Кучешки зъб” са «Biutiful» (Мексико), «In a Better World» (Дания), «Incendies» (Канада), «Outside the Law» (Алжир).

 

Към GRR Hot 15
grr hot 15
Категории: Актуално кино филми Оскар Кучешки зъб награди изкуство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus