Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Живот като на кино в най-големия киноцентър в източна Европа

15 Юли 2014 / 07:07:18  GRReporter
3818 прочитания

Полина Спартянова
    Преминаваш през малките улички на Ню Йорк, влизаш в полуразрушен квартал от арабския свят и на излизане от него се връщаш няколко епохи по-назад в Римската империя. Това е само една малка част от филмовия декор на най-голямата снимачна площадка в източна Европа и втората по големина на континента - „Ню Бояна филмс”, която е разположена в предградията на София.
    Киноцентърът в Бояна стартира своята работа през 1962, когато е създадено  държавно дружество с името Студия за игрални филми „Бояна”. До промените през 1989 продуцетската къща произвежда по 20 игрални, 25 телевизионни и 50 анимационни филма годишно и й се носи славата на най-голямата на Балканския полуостров. Само част от големите продукции на киноцентъра са заглавия като "На всеки километър", "Войната на таралежите", "Вчера", "Време разделно", "Аспарух" и много други.  По време на прехода в България кино индустрията запада, тъй като държавната субсидия за кинопродукциите е отменена и години наред се търси решение за възраждане на филмовата традиция в страната. Няколко поредни български правителства правят опити за възстановяване и възраждане на дейността, престижа и ролята на студиото за българската култура, но така и не успяват да върнат отминалата слава на родното кино.
    През 2006 някогашните студиа на „Бояна Филм” са приватизирани и калифорнийската филмова компания „Ню Имидж” ги купува от българското правителство, въпреки множеството слухове, че новият собственик има намерение да разруши студиата и да построи на тяхно място вилно селище. В действителност обаче компанията инвестира 50 милиона долара в обновяването на изоставения комплекс в покрайнините на София и превръщането му в модерна снимачна площадка, оборудвана със съвременни и най-модерни технологии. Природните богатсва на България, разнообразието в релефа, архитектурата, сезоните и природните феномени са изключително  подходящи за създаването на всякакви продукции от новия собственик на киноцентъра - „Ню Бояна филмс” и затова той инвестира смело в развитието на филмовия комплекс. Главен притегателен фактор за него са и ниските цени на работната ръка в страната- близо 10 пъти по-ниски от тези в САЩ и около три пъти по-ниски от главната конкуренция в Европа - Румъния и Чехия.
    Киноцентърът „Ню Бояна филм” разполага с 13 напълно оборудвани студиа със специално създадена акустика за заснемане на филмови продукции, заобиколени от 40 000 квадратни метра снимачни площадки с различни тематични декори за филмиране на сцени на открито. Гардеробът на филмовия гигант разполага с близо 15 000 костюма, които могат да послужат за обличането както на варвари и принцеси от отдавна отминали епохи, така и на затворници от трудови лагери.
    Днес повечето български филми и телевизионни серии се снимат именно тук и получават отстъпка от 50 до 70 процента за заснемането на продукцията, докато чуждестранните продукции не се ползват с подобни привилегии. Въпреки това през последните осем години киноцентърът „Ню Бояна филм” е бил домакин на заснемането на 180 игрални филми, включително и високо бюджетни филми като „300: Възходът на империята”, „Олимп е повален”, „Черната Далия”, „Непобедимите” – първа, втора и трета част, „Конан” и много други. Покрай заснемането на някои от нашумелите холивудски продукции в София са пребивавали звезди като Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун, Брус Уилис, Скарлет Йохансон, Джон Траволта, Никълъс Кейдж и много други.
    Освен приноса за по-добрия имидж на България в световен мащаб, „Ню Бояна филм” е един от големите стимулатори на българската икономика, като само при заснемането на втората част на „Непобедимите”  киноцентърът успява да вкара 20 милиона долара в нея за три месеца. Поради тази причина собствениците настояват през последните няколко години държавата да осигури стимули за кино индустрията в България, така че тя да продължи да се развива и следователно да генерира все по-големи стимули за икономиката й, но заради политическата криза в страната през последната година и половина все още няма такива изгледи. В момента киноцентърът „Ню Бояна филм” се старае да привлече и европейски филми, въпреки голямата конкуренция на континента, като през до края на годината ще бъдат заснети в него немски, италиански и руски филми.

 

Категории: киноцентъра в Бояна Ню Имидж Ню Бояна Филм Непобедимите кинопродукции Арнолд Шварценегер Силвестър Сталоун
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus