Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Жан-Пол Готие – кръстник на Фестивала за френско кино в Атина

11 Февруари 2010 / 13:02:30  GRReporter
2093 прочитания

Жан-Пол Готие ще е открие 11-ия Фестивал на френското кино в Атина, както съобщи Френският културен институт. Известният дизайнер, който не крие обичта си към Гърция, по този начин желае да отбележи подкрепата си за промотирането на френските продукции.

Връзката на Готие с киното не е от скоро. Той е участвал в създаването на не много на брой филми, но пък интересни с естетиката и различната гледна точка, която представят. За първи път Готие се забърква в киното през 1989 г. , когато измисля дрехите за филма на Питър Грийнауей „Готвачът, крадецът, жена му и нейният любовник”. Оттам нататък следват култовите продукции „Кика” (1991) и „Лошо възпитание” (2004) на Педро Алмодовар, „Петият елемент” (1997) на Люк Бесон, „Градът на загубените деца” (1995) на Марк Каро и Жан-Пиер Жене.

Готие е работил и за телевизионния сериал с Катрин Деньов „Опасни връзки”. Тази година организаторите на Фестивала за френско кино ще дадат карт бланш на Готие да представи своите любими филми. Тази година Фестивалът ще представи 65 филми повечето от които ще направят премиерите си в Атина и както винаги в града ще пристигнат режисьори, актьори и продуценти, които ще се срещнат с публиката, за да споделят опита и преживелиците си.

Фестивалът е подкрепен от Unifrance и подчертава интереса на Гърция за френското кино, чийто дял от световния пазар е цели 8%. Фестивалът ще се проведе между 15 и 25 април в Атина, а после филмите ще отпътуват за Солун, където в зала Олимпион феновете на френското кино ще могат да ги гледат между 22 и 28 април 2010 г.

 

Инфо:

Атина 15-25 април

Кина Атикон, Аполон, Cinemax Class, Френски културен институт в Атина

Солун 22-28 април

Кино Олимпион

 

Френски културен институт

Сина 31, Атина

Тел. 210 33 98 600

 

Категории: АктуалноКино Жан Пол Готие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus