Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Заведенията в Гази са must на лятото в Атина

27 Юни 2010 / 00:06:09  Емануела Карастоянова
2266 прочитания

Лятото в Атина е винаги горещо. Толкова горещо, че дори и гълъбите се затрудняват  да разперят криле в почти пламналия въздух. Хората на свой ред също... И всяко лято всички се оплакват от едно: „Какви са тези жеги, какво е това време?!”  И как не е останала нито една студена плоча в града!

 Лятото в Атина се чува тракане на чинии до късно вечерта. А вечерите са наистина дълги.  Лятото тук е много. Музика, приятели, удоволствия, коктейли, плаж, морски бриз, дълги нощи, надути климатици, смъкнати тенти, а тази година и футбол.

Лятото са леките вестници и списания, които четем. Или пък не четем. И книгите, които по време на годината сме искали да прелистим, но времето не ни е дало шанс...

Лятото са изтупани от прах позабравени мечти.

Лято е...  да си небрежен и отнесен. От морския бриз или от нахлули внезапно в главата ти мисли. Лятото е дълго фрапе. Изпито в компания, с приказка. И на сянка.

 Намирам се в атинския квартал Тисио за малка проверка Wink. Искам да разбера как почиват тази година  столичани в града  и какво е за тях Атина през лятото Cool.

„Атина е любимият ми град”- е отговорът на младо момиче на име Йоана, което в съботния ден е дошло на кафе заедно с две свои приятелки. „В момента работя и за мен почивката през лятото ще е да се наслаждавам на някои неща повече отколкото през зимата. Лятото в града е по-спокойно. Движението по улиците намалява, няма толкова много хора. Като цяло това е един много хубав град” – заявява с усмивка Йоана. „Човек и през лятото може да се забавлява тук. Но ритъмът е по-спокоен. Атина  е много красива винаги. На мен лично за лятото ми харесват заведенията в Панорму, Псири и заведенията по крайморската улица.  Акротири, W, Candy Bar, Sissa например са много хубави.” Приятелката й Ники също смята да посещава баровете по популярната крайморска улица, но няма да пренебрегне и бузукитата. Катерина пък е от Арта. Казва, че няма любими места в столицата, но ако живееше тук през лятото със сигурност щеше да ходи на плаж, да се среща с приятелите и да пие кафе.

Елени и Александра са другите ми събеседници в тази топла юнска вечер. Както останалите, така и те на масата със светещо фенерче се замислиха за града, в който живеят и... за лятото. Атина през лятото за двете момичета е лятно кино, фестивали, концерти, паркове, плаж, roof garden из хотелите на града и  любими meeting point.

Мария, която седи на маса в съседно заведение пък твърди, че лятото не прекарва добре в Атина. „Няма какво толкова да правиш тук. Лятото обичам да имам ваканция. Не прекарвам добре тук. Винаги си събирам багажа и тръгвам нанякъде.” „Има толкова много места, на които човек може да отиде. Защо да седим в тези жеги в Атина”-гледа ме въпросително нейната приятелка Кели. „А иначе в града има хубави места в района на Гази. Крайморската улица обаче замира вече за мен”- казва отново Мария. „От много години насам е така. Не е както беше преди. Винаги е била снобска, но сега съвсем не ми харесва.” „Да. Крайморската улица е заместена от Гази. Гази е must на лятото” – включва се отново Кели.  „Може би е въпрос на възраст вече”- замисля се Мария. „Ако  идеш на крайморската улица ще видиш, че средната възраст там е 18 години...” „Атина те довършва психически, стресът те съсипва”-казва й Кели. „Така е. Като ходиш на работа, а температурата над главата ти е 40 градуса и ти трябва да тичаш нагоре-надолу и то с градски транспорт ще се измориш доста”. Двете приятелки са категорични,  че никой  грък не би останал в столицата лятото ако има пари за ваканция. И нито едната, нито другата не познават хора, които ще прекарат лятото изцяло в града...  

На друга съседна маса пък седи красиво младо момиче на име Елени. Елени твърди,  че харесва лятото в Атина. Като повечето млади хора и тя ще прекара слънчевите месеци в компания на приятели в Гази или на крайморската улица. „Там има музика за всички вкусове. От ребетико до данс” казва с усмивка момичето.

 

Категории: лято Атина ваканция почивка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus