Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

За почитателите на класическата музика

23 Септември 2012 / 12:09:13  GRReporter
1888 прочитания

Преди няколко дни художественият директор на Палатата на музиката в Атина Никос Цухлис представи програмата на Палатата за новия сезон.

Залата Христос Ламбракис тази година ще посрещне някои от най-големите имена на симфоничната музика- Филхармоничния оркестър на Санкт Петербург (22, 23, 24 ноември), прочутия Philharmonia Orchestra (15 декември), Orchestre Nationale de France (25,26 февруари 2013 г.) и Филхармоничния оркестър на Израел (2 април 2013 г.). С филхармонията на Санкт Петербург се представят изключителният бразилски солист Нелсон Фрейре и Елизо Вирсаланте, изпълнителка и учителка на Йоргос -Емануил Лазаридис.

Барокът ще бъде представен от групата Venexiana с програма по произведения на Вивалди и рецитал на новата органистка на Палатата Урания Гасиу, която ще свири Бах, а официален гост ще бъде нейният учител и предшественик Николас Кинастон.Цикълът "Големи изпълнители" ще предложи два изключителни рецитала- на пианиста Аркади Волондос и на прочутата цигуларка Ким Каскасиан.

Симфоническата музика на Микис Теодоракис ще бъде представена тази година в два концерта. Първият ще бъде с Националния симфоничен оркестър на ЕРТ и солист Мария Фарандури, а вторият - съвместно с Държавния оркестър на Атина с диригент Мирон Михаилидис.

Към цикъла на гръцката песен принадлежат концертите в градината на Елеонора Зуганели и Василикос, на Йоргос Даларас, както и едно посвещение на Михалис Суюл

Поредицата "Мостове" ще бъде дирижирана от Димитрис Марангопулос. Ще бъдат представени Музикални спомени от катастрофата в Смирна, музикалните композиции от колекцията Гурджиев, музикалните традиции с Панайотис Милонас, рецитал без граници на Стефанос Корколис, електронна музика и инсталации с Hertz Festival, и представлението с участието на Орелия Тиере Чаплин «Murmurs des Murs». Тази година "Мостовете" предлагат и запознанство с класическата музика с помощта на Naxos trio на Костас Коциолис, на Василис Цамбропулос и Янис Вакарелис с Тетрактис.

Коледните празници ще бъдат отпразнувани с Националния симфоничен оркестър на ЕРТ и музикантите Никос Цухлос и Йоаким Балцавия, с коледни песни и коледни мелодии с хора Rosarte..

Цикълът концерти с Камерата представя тази година концерт с произведения на Люли, Кумендакис, Рамо, Пападимитриу, Глук и Кукос, магията на гласа на прочутия мецосопран Вивика Зено, както и три оригинални концерта, които съчетават менютата, създадени от прочути шеф готвачи и музикалната наслада. С интерес се очаква и сътрудничеството между Камерата  и Евантия Рембуцика в един концерт с познатите мелодии, които тя е създала за киното и телевизията. Цикълът ще бъде завършен с концерт по произведения на Бах със заглавие In phase with J.S.Bach.

 Съвременното музикално творчество е представено с гръцкия състав за съвременна музика на Тодорос Андониос, с Ergon Ensemble  и музиката на Оливие Месиан и учениците му, както и с поредицата "Музиката и нямото кино" (в сътрудничество с Goethe Institut и Френския институт в Атина). Към същия цикъл принадлежат и посвещенията на Янис Христос и Янис Андреу Папайоану и концерта на квартета със заглавие Boulez project .

В рамките на цикъла "Гръцка национална школа" са включени три концерта, едно посвещение на големия композитор и приятел на Гърция Морис Емануел, рецитал на пианистката Атина Фитика, както и посвещение на Манолис Каломирис по повод 50 години от смъртта му.

Един цял цикъл е посветен на сонатите на Бетовен, а "Музикалните вечери в зала Димитрис Митропулос" ще посрещнат рецитала на Юлия Труса, Арис Гаруфалис и 17 годишния канадски пианист Ян Лисецки.

Известните «Rising Stars» винаги имат своето място в програмата на Палатата и поредицата "Неделни утрини". В градината са планирани два концерта с Димитрис Каландзис и квинтета му с джазовите произведения на Манос Хадзидакис, както и Среднощните признания с Христос Зервинос, акордеон, и Милтос Логиадис.

Янис Маркопулос  ще представи своите произведения в два концерта. А следващото лято Камерата ще представи деветте концерта за пиано на Бетовен. Цикълът приключва през юни в градината с един празник на музиката на 21 юни.

Категории: Палата на музиката концерти Хадзидакис Даларас Теодоракис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus