Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: implode(): Invalid arguments passed in /var/www/html/grreporter/sites/all/themes/grreporter_new/template.php on line 853.
  • user warning: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near ') AND tn.nid != 6293 ORDER BY n.nid DESC LIMIT 5' at line 1 query: SELECT DISTINCT(n.nid), n.title FROM node n INNER JOIN term_node tn ON n.nid = tn.nid WHERE tn.tid IN () AND tn.nid != 6293 ORDER BY n.nid DESC LIMIT 5 in /var/www/html/grreporter/sites/all/themes/grreporter_new/template.php on line 853.

За да не стане почивката ад...

08 Август 2010 / 22:08:35  Емануела Карастоянова
1062 прочитания

 

Ето, че Атина се изпразни. Използвайки правото си да избягат поне за малко от проблемите на икономиката столичани се качиха на кораби и се отправиха в традиционното си августовско пътешествие-бягство от града. Вестниците с обезпокоителни заглавия и статии ще четат от брега... Плажът и морето със сигурност са точното място да прекараме най-горещите дни в годината. Нека обаче ги използваме правилно и помним за някои важни неща. Особено ако възнамеряваме да отмаряме на плаж  без медицински персонал.

За това какво най-често се случва на плажа говорихме с медицинската сестра на плаж номер 1 в квартал Вула в Атина: „Опасностите на плажа не са малко. Най-важното, е хората да отиват на плаж, когато са в добро физическо състояние. Но практиката за жалост не е такава. Затова и спешните случаи в кабинета ни съвсем не са рядкост. Трябва да внимават хора на възраст от 40 до 70 години, които имат проблеми със сърцето. Случаите на инфаркт и инсулт са чести за жалост.  От началото на лятото досега имаме вече два случая на възрастни хора с болно сърце починали  в морето. За жалост нито един от тях не можа да бъде спасен, смъртта беше настъпила още във водата. Добре е възрастните хора да идват на плаж рано сутрин, когато температурите са по-ниски или в късния следобед. Инфарктът е заплаха и за хората на средна възраст. Особено когато отиват на плаж преуморени по време на най-големите жеги, от 12ч. до 16ч.  Друг проблем е, че когато сърцето на човек е събирало стрес през цялата година  реагира именно когато дойде време за почивка. Така хора подложени на силен стрес през годината когато отидат на море получават инфаркт. Сърцето чак тогава се отпуска и реагира на напрежението. Опасни са случаите и на тези, които забравят да си вземат хапчетата и идват на плажа”.

Със сигурност трябва да избягваме плуването след като сме се нахранили обилно: „Препоръчително е да изчакаме да минат поне 3 часа. Не е добре да влизаме във водата и ако сме пийнали повечко. На плажа рядко ще видиш някой пиян, но все пак се е случвало. За предпочитане е тези, които са пили да не идват на плаж. Но все пак не можаем да забраним на никого нито да пие, нито да идва. Затова ако все пак човек реши да плажува след употреба на алкохол най-добре е преди да влезе във водата или да подхване някакъв спорт да се наспи под чадъра. Тази година имаме много случаи на травми  от плажния тенис. Много са ударените в главата. Има и хора с разцепени глави. Топките са тежки и причиняват силни травми.”

Опасни могат да бъдат и плажните масла: „Имаме случаи на много силни алергии предизвикани от плажните масла. Неотдавна младо момче  получи страхотно силна алергия от слънчево масло с аромат на орех. Момчето не е знаело, че е имало алергия от този аромат. Силното лъчение на плажа засили реакцията и за няколко минути лицето му се промени до неузнаваемост. Докато стигне от душовете, където се опитваше да измие маслото до лекарския кабинет, главата му стана почти квадратна. Бихме му инжекция с кортизон и го  изпратихма в болница.”

Както винаги през август проблем могат да бъдат силно парещите медузи: „В момента в морето има доста, понеже водата е топла. Характерно за тях е, че се появяват когато има южен вятър. Той ги докарва от далече. Опарването е много силно, а ако човек е алергичен към отровата им може и да умре. Напоследък имаме много случаи на опарени. Слагаме гел fenistil celestoderm, но ако човек направи алергична реакция това не помага. Трябва да му се бие инжекция с кортизон и да постъпи в болница.”

 

 

Категории: плаж Вула Атина медузи море лято инфаркт инсулт здраве
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
Още от ""
blog comments powered by Disqus