Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Юбилеен реализъм на Андрос

27 Юли 2014 / 13:07:28  GRReporter
1158 прочитания

Навършвайки 20 години, успешният летен фестивал ПЛОЕС празнува юбилея си с изложба, която беше открита в събота във Фондация Кидониеос на остров Андрос. Изложбата ще продължи до 28 септември.

Под надслов „Действителности: Living real!” и с участието на 20 творци (колкото са годините на фестивала)  изложбата, чиито куратор е Атина Схина, е посветена на онези, които по своя начин  са съдействали фестивалът да придобие авторитета и сериозността, които има.

Най-представителното издание на следвоенния „реализъм”

Целта на ПЛОЕС е да се изведат на преден план най-представителните версии на следвоенния „реализъм”, термин, който е преживял много перипетии и още повече погрешни тълкувания (през изминалите 20 години), докато е реабилитиран в днешно време, с балансираното му приемане сред доминиращите изразителни идиоми на нашето време, както в Гърция, така и в чужбина.

Ангелики Васеваниду

Качествена децентрализация и представителен преглед

През изминалите 20 години са показвани творби на повече от 100 автори от по-старотои по-младото поколение, които подкрепят усилията и целите на фондацията, сред които са били и продължават да бъдат качествената децентрализация и образователният характер на произведенията на изкуството (чрез  съпътстващите текстове, но също така и с издаването на двуезични каталози), както и разпространяването на културната продукция на Гърция.

Ангелос Андонопулос

Диалог, който мотивира размисъла

Всяка година ПЛОЕС има надслов, който се фокусира върху проблематиката на изложбата, изследвайки  вариантите на съвременните и международните „реализми” чрез диалог.  Диалог, който прави чувствителни, подхранва и подтиква зрителя да размишлява за многообразието на такива „реализми”, за многостранността, критичното измерение и различните противоречия или преобръщането на разпознаваемите елементи на „образа”, факт, който засилва желанието да се преразгледа ролята и функцията му, в трудните времена, които преживяваме.

Артемис Потамиану

Произведения в две направления

На двата етажа на фондацията се представят творби в две направления, за да се направят по-ясни разликите на изобразяване. От една страна, зрителят влиза в контакт с творби, които предполагат поредица от пропуснати образи, които вижда и чувства, без да се изключват въпросите, вътрешни им противоречия и неясноти, а от друга страна, може да види проекти, които упражняват социална критика съчетавайки „реализма” с предпазливост, мистификация, обрати и ревизии на реалността.

Изборът на художници става (освен заради признатото качеството на тяхната работа), на основата на многообразието на изразните им средства и най-вече въз основа на диалектическите им съпоставки, в изложбеното пространство на Фондация Кидониеос.

Антония Грива

Художниците

В изложбата участват Христос Атанасиадис, Лида Алексопулу, Ангелос Андонопулос, Ангелики Ваксеваниду, Александрос Васмулакис, Мария Григориади, Антония грива, Теодорос Зафиропулос, Христод Калфас, Ставрос Кикас, Стаматис Ласкос, Милтос Михайлидис, Елени Павлопулу, Артемис Потамиану, Арис Стоисдис, Христос Цинцарис, Катерина Хадулу, Панделис Хандрис, Мария Хадзиандреу, Александрос Психулис.

Категории: Андрос Фондация Кидониеос изложба ПЛОЕС
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus