Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

“Windows” - прозорците на Михалис Кадзуракис

29 Март 2013 / 18:03:14  GRReporter
1489 прочитания

“Windows” или “Прозорци” е заглавието на ретроспективната изложба на гръцкия художник Михалис Кадзуракис. Той представя стари и нови произведения, създадени от 1974 до днес.

Прозорците и отворите присъстват в творчеството на художника от 70-те години на миналия век. Но като заглавие се появяват едва през 1998, когато Кадзуракис организира фотоизложба със снимки на витрини в Берлин.

Заглавието “Windows” е само игра на думи, защото темата са прозорците, а артистът е пожелал да свърже творчеството си с един съвременен термин. Самата изложба няма никаква връзка с всеизвестната операционна компютърна система. Така, от изложбата в Берлин до днес, всеки път когато създава една подобна серия, Кадзуракис използва същото име, към което добавя годината. По този начин се получават заглавията “Windows' 98”, след това “Windows 2000”, 2001 и така до 2013.

По-старите изложби съдържат снимки на витрини на магазини, които майсторите боядисват от вътрешната страна, за да не се вижда вътрешността на обекта по време на ремонт. Артистът е заснел надписи и случайни форми, които е намерил за интересни, както и тяхното развитие, изтриване, оцветяване.

Вдъхновението му е породено от реалната среда, но това, което представя са следите на едно отминало време: рухнали стени, запечатани врати и прозорци на изоставени къщи. В по-старите произведения на художника това не личеше или поне не можеше да бъде открито лесно.

По-късно обаче той започва да използва първичния “материал” в почти суров вид. Това проличава както в снимките му, така и в бележките към тях. Кадзуракис пише:

Доброто рисуване или поне рисуването, което ми харесва е винаги абстрактно...Темата може да бъде или да не бъде конкретна, но във всичките си стадии художествената й обработка очевидно е абстрактна. Едно произведение е пътуване в непознатото. Когато започне да се превръща в произведение, то придобива процесите за създаването на произведение. Започваш от някъде, от една конкретна тема, която в процеса на творене спира да те занимава и се насочваш към нещо друго...или пък отиваш там, където си искал първоначалн, никога не знаеш как ще завършиш. Често самото произведение е твоят водач. Една грешко или едно незначително събитие те води по друг път. Случайно събитие – зависи дали ще го видиш или не. Щастливи са миговете, когато го виждаш”.

Михалис Кадзуракис е роден в египетския град Александрия през 1933 и е завършил образованието си в Париж през 50-те години на миналия век. Представял е творчеството си в много лични и колективни изложби, а много негови творения са изложени на публични места в Гърция и други страни.

 

Изложбата “Windows 1974 – 2013” ще бъде представена в художествената галерия Капатос (ул. Атинас 12, спирка на метрото Монастираки). Откриването на изложбата ще се състои на 11 април и ще продължи до 24 май 2013. Галерията работи от вторник до петък от 12:00 до 20:00, а в събота - от 12:00 до 16:00.  

Категории: Изобразително изкуство фотография изложба Михалис Кадзуракис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus