Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Върни се назад Венера, пропуснала си нещо важно!”

01 Октомври 2010 / 12:10:16  GRReporter
6973 прочитания

Ретроградието на Венерa

Автор: Гали

От 8 октомври до 19 ноември’ 2010 г. предстои ретроградния период на Венера. В статията за ретрограден Меркурий (вж. [url]http://www.grreporter.info/Zavrshchane_v_bdeshchetoili_pk_v_minaloto_-_Kakvo_poslanie_nosi_retrogradnostta_na_planetite_/6414[/url]) дадох информация що е то ретроградно движение от астрономическа гледна точка и защо ние тук от Земята виждаме планетите да се движат обратно на естествения си ход о зодиака.

Ще повторя само основните неща:

Какво е характерно за посочените позиции и съответно за ретроградното движение чисто астрономически:

1. Планетата е максимално близо до Земята – при останалите положения позицията й винаги е по-далечна.

2. Поради близостта до Земята, планетата е максимално ярка и видима за нас, които се намираме на Земята.

3. Планетата преминава през един и същ участък от небесната сфера, гледано от Земята, повече от един път.

 

Изводите от тези три фактора накратко са следните – ретроградната планета става мощна и силна поради приближеността си до Земята. Има нещо подчертано, нещо специално, свързано с нея. Тя е различна просто. Тя функционира по начин, който е „обърнат” и противоположен на обичайния. Преминавайки повече от веднъж през даден участък, означава, че ни връща към нещо, кара ни да му обърнем внимание, да го забележим.

Ретроградните периоди на Венера са точно 5 в рамките на 8 години и така формират интересна фигура, ако ги погледнем разположени в кръга на зодиака.

ййй

 

Както се вижда става въпрос за пентаграм – символ на съзидателния човек. Това изобщо не е случаен факт, който показва значимостта на Венера в природната геометрия, а също и в човешкия живот.

На картинката е показана една ретроградна серия на Венера, започнала през май’2004 г. и завършваща отново през май’2012 г. в знак близнаци. Завършващото серията ретроградие се случва с отклонение от около 2°, така че в рамките на 120 години, ретроградните периоди се изместват с един зодиакален знак назад.

 

Настоящото ретроградие е в знак скорпион. Въпреки че фактическия ретрограден период е с продължителност от около 40 дни, то преди и след него се отчитат по още 30 дни, които са „сенчестите” зони около ретроградната фаза. Което означава, че целият период е с продължителност около 100 дни или около 3 месеца. В тези 30 дни преди и след актуалното ретроградие Венера „потъва” и „изчезва”. Тя става невидима, тъй като е в сянката на Слънцето.

Така цялата ретроградна фаза е в периода от 10 септември до 20 декември.

Според гръцката митология, Богинята на Любовта Афродита (Венера) е родена от насилие. Каква ирония! Афродита е родена, когато Кронос (Сатурн) кастрирал Уранус, чиято семенна течност попаднала в океана. От нея веднага се родила Афродита в целия си блясък. Ацтеките и Маите също свързват Венера с насилието. Те са считали, че когато Венера навлезе в ретроградната си фаза, тя се превръща от жена в мъж, който бива прелъстен и става баща на морско чудовище. След това бива пренесен в жертва от Слънцето и се преражда отново в „тя”.

Днес в астрологията се предпочита да се говори за прекрасната страна на Венера. И защо не! Толкова е приятно и прекрасно да говориш за неща като грация, изящество, красота, справедливост. Но в гръцката митология Афродита е била добре позната със своя магичен пояс, подарен от нейния съпруг. И когато го е носела, е била неустоима – секси, желана, красива, магнетична. И е предизвиквала страст, много страст. Дори има такъв атмосферен феномен, наречен „поясът на Венера” – точно преди изгрева или след залеза на Слънцето хоризонтът е облян в розова светлина, която символизира поясът.

Лоялността и верността към съпруга, не са били приоритет на Афродита. Тя е била нещастна, тъй като бракът й бил уреден, и затова, търсейки любов и наслада, изневерява с Марс (Арес). След което нейният съпруг разтрогва брака.

Какво означава в астрологичен смисъл ретроградния период на Венера?

Тази Венера не е щастлива. Тя функционира по начин, който не е естествен за нея, обърнат е. И това може да я накара да извади на повърхността някакви скрити мотиви и „чудовища”, които обичайно са забулени в сенките й. Ретроградна, Венера от Богиня на любовта се превръща в Богиня на войната.

Затова преминавайки през един и същ участък от зодиака три пъти, Венера, сходно с Меркурий, ни кара да обърнем внимание на нещо. И тъй като ние, хората, обичаме да „заспиваме” за много неща около себе си, ни трябва някакъв шок, за да се събудим.

Венера е планетата на любовта, красотата, естетиката. На гордостта ни. На страстите ни и изкушенията. Венера е нашите желания, за които мислим, че биха ни направили щастливи и удовлетворени. Тя е желанието да споделяме всякакви преживявания с другите, особено с интимните партньори. Тя е нашата човешка любов и страст. Тя символизира всичко, което е ценно за нас, всичко, което има дълбока стойност, към което сме привързани. Ще обобщя цялата символика на Венера с една дума – ценност.

Днес се е наложило мнението, че Венера е свързана и с материални средства, финанси, пари. Ще отделя малко внимание на този въпрос.

Това от една страна е обяснимо поради естественото управление на Венера над знак телец, който е 2-рия знак от зодиака. И като такъв се свързва с ресурса на човека. Венера както писах по-горе, символизира онова, което ценим дълбоко и има огромна стойност за нас, онова което ни привлича и от своя страна ние привличаме към нас.

Категории: Актуално астроучилище астрология Венера марс ретрогардна хороскопи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus