Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Византийският Истанбул

08 Септември 2014 / 07:09:23  

Храмът „Света София” в Истанбул е най-яркият паметник на византийското архитектурно майсторство и символ на златния век на Византия. Съвременната постройка е построена през 532-537 при император Юстиниан I като в продължение на едно хилядолетие е най-голямата църква в света.



Често Истанбул е наричан „императорският град”, защото в продължение на приблизително шестнадесет столетия на два пъти е бил столица на две световни империи – Византийската и Османската. Древният метрополис, носил името Константинопол до преди 80 години, е основан от римския император Константин Велики като Столица на Римската империя през 330 и в продължение на векове е един от най-многолюдните градове в Европа. През 1453 след неколкодневна обсада на Константинопол Мехмед II успява да превземе града и го провъзгласява за Столица на Османската империя.
Фоторепортаж на Полина Спартянова. 

 

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus