Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Виртуална разходка сред статуите в музея на Акропола

05 Април 2012 / 21:04:50  GRReporter
3006 прочитания

Искате ли да разгледате в пълни детайли фриза на Партенона или поне да се насладите на гледката към Свещения хълм от третия етаж на музея на Акропола? Да видите меча на Одисеас Андруцос, който се излага в музея Бенаки или да се насладите на фигурка с формата на цигулка на възраст 5 200 години от музея на Цикладското изкуство? Или може би искате да научите какво точно се излага в залите на музея на ислямското изкуство в Катар?

Едно кликване в компютъра ви е достатъчно, за да ги видите на неговия екран и то в подробности, невидими с просто око. Без да платите за билет, без дори да станете от удобния диван в дома си, но с подсигурен екскурзовод.  

От днес почитателите на древното и съвременното гръцко изкуство ще имат възможността да разглеждат виртуално експонатите в три гръцки музеи. Това са музеят на Акропола, музеят Бенаки и музеят на Цикладското изкуство, които бяха включени в проекта Google Art Project.

Сред огромната колекция от 693 експонати, която се намира на разположението на виртуалния посетител са залата с древните скулптури в музея на Акропола, както и колекциите от произведения на византийското, традиционното и островитянското изкуство от Цикладите. Посетителите на Google Art Project ще могат да получават информация за експонатите на различни езици.

По време на виртуалната си разходка в музея на Акропола пък ще могат да се „местят” в различните зали и освен на експонатите, да се наслаждават и на гледката към Акропола. Потребителите ще могат да разглеждат експонатите с панорама от 360 градуса, докато седят удобно в дома си. Ще имат възможността да се „докоснат” до много прецизни детайли, благодарение на гигантските екрани с резолюция на картината от 2 гигапиксели.

„В самия музей със сигурност не биха позволили на посетителите да се доближат толкова много до експонатите”, заяви един от създателите на проекта Пиотр Адамчик.

Директорът на музея на Акропола Димитрис Пандермалис изрази задоволството си от проекта. „Търсим колкото се може повече начини на комуникация с публиката. Фактът, че статуите са представени триизмерно на екрана предоставя възможността на потребителя да придобие пълна картина за експонатите”.

Потребителите могат дори да създадат своите „музеи”, в които да включат предпочитаните от тях експонати.

Подобреното издание на проекта, който бе открит преди малко повече от година включва общо 151 музеи в 40 страни, но предлага виртуални разходки само в 46 от тях с помощта на технологията Google Street View. В началото посетителите можеха да разгледат 1 000 произведения от 17 музеи в девет страни. Сред тях бяха галерията Tate в Лондон, Музеят Метрополитан в Ню Йорк, галерията Uffici във Флоренция и музеят Ван Гог в Амстердам.

Категории: История музеи витруално посещение Google Art Project скулптури Партенон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus