Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вероятно откриха двореца на Одисей в Итака

24 Август 2010 / 12:08:37  GRReporter
4611 прочитания

 

Пред откритието на палата на Одисей – едно от най-важните археологически открития за последните десетилетия, считат, че се намират гръцките археолози от Университета в Йоанена, които през последните 16 години правят разкопки в района на Св. Атанасий на остров Итака.

„Според откритията, които сме направили досега – предмети и сгради, които са доста важни, но и с определени резерви от научна гледна точка, можем да кажем, че сме на прага да представим палата на Одисей и на Пенелопа – единственият от епосите на Омир, който не е разкрит досега” заяви за Атинската новинарска агенция професорът по археология Танасис Пападопулос, който заедно със съпругата си преподавателката Лица Кондорли представиха на 20 август научното си откритие.

Става дума за един палат на три нива със стълба издълбана в скалата, в който са открити останки от микенска керамика. Още едно важно откритие е една чешма койято е от 13 в.пр.Хр., т.е. от периода, когато е живял Одисей. Подобни чешми са разкрити на Акропола в Микена и в Тиринт.

„Счиатме, че откритията, които направихме описват по научен начин традицията, за която се говори в Омир, а описанията, които прави той съвпадат въпреки че са доста разрушени, защото тази област е заселена и са загубени ценни свидетелства и второ – понеже разкопките не са оградени, любопитни минувачи всекидневно преминават оттам” допълни г-н Пападопулос. Преподавателят поиска подкрепата на Министерство на културата, за да продължат разкопките, но и да бъдат оградени.

Преди четири години там е била разкрита плоча, в която се разказва за Одисей. Находката е представена в германско всепризнато археологическо списание ΚΑDMOS. Става дума за репродукция на кораба на Одисей, завързан за кея и със знаци, които приличат на линеар А. Научната статия е написана от дваа гръцки археолози заедно със специалиста по въпроси за надписите британеца Дж. Оуенс.

Областта Св. Атанасий, в която се правят разкопките е на площ 25 декара и е отчуждена по заповед на Централния съвет на археолозите, а съвсем наскоро областният съвет на Итака отпусна субсидия в размер на 115 000 евро, за да продължи археологическото изследване. Бившият кмет на Итака Спирос Арсенис заяви, че „става дума за едно от най-важните открития не само за гръцката археология, тъй като Одисей е емблематична фигура за всички хора по света, които са запознати с това кой е той още от ученическите си години”. От своя страна Министерство на културата не коментира нищо по въпроса субсидиите.

 

 

Категории: Актуално дворец Одисей Итака археолози разкритие находки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus