Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В търсене на следващия топ икономически модел

13 Октомври 2013 / 11:10:29  GRReporter
1254 прочитания

Театър ЕНТРОПИЯ завърши новата си международна продукция „P.I.G.S. / Спасение” под режисурата  на Марили Мастрандони, която ще бъде представена в театър Роес от 15 до 21 октомври, и изложбата „Save”, която ще бъде представена в хотел Пиндарос. Проектът е резултат от проучване и престой в Дания, Ирландия, Италия, Португалия, Белгия и Гърция, в сътрудничество с местни институции и артисти.

Представление с осезаема актуалност и главно оръжие - хумора

Акронимът Ρ.Ι.G.S. (прасета) идва от началните букви на названията на държавите Португалия, Ирландия, Гърция и Испания на английски. В наше време той се използва от някои кръгове западни анализатори, инвеститори и коментатори като събирателно название на икономически най-слабите стани на Еврозоната, и е съвременен вариант на историческия социологически феномен на създаване на негативни национални стереотипи в трудни периоди. При него, вместо да се осъждат решения или действия на конкретни личности, колективно се белязва цяла държава и всеки, който принадлежи на конкретната етническа група се разглежда като представител на този стереотип. Конкретният акроним е израз на най-опасната форма на този феномен- оспорването на човешката природа чрез насилието на думите на  дехуманизацията.

Използвайки като предлог този термин, представлението изобразява с хумор и игриво настроение основателни въпроси относно зрелостта на политическата ни култура, показва как бъдещата визия на Европа оспорва стереотипите на миналото и изследва настоящата икономическа, политическа и обществена криза.

Драматург и режисьор: Марили Мастрандони, сценография и костюми- Телис Карананос, Александра Сяфку, музика- и видео- Аис Заглис, продукция- ЕНТРОПИЯ, в ролите- Димитрис Дросос, Дакис Маврудис, Вася Паспали, теодосия Саваки, Цабика фесаки, Дон Христодулу.

Изложба за спешно спасение

Със съставител Георгиос Церионис, изложбатаSave”, която е включена в паралелната програма на Биеналето на Атина, ще бъде открита на 16 октомври, вторник, в 20:00, и ще продължи до 29 октомври. Входът е свободен за посетителите.
Що е Save:  човек да има сигурност, да бъде защитен от нараняване, катастрофа или друг вид зло, да се отърве от идваща опасност, да спаси една къща...

Художниците показват един критически коментар върху връзката на съвременните културни и политически условия в Гърция, с онези пукнатини във визията на осъвременяването, които доведоха до романтичното искане за „Общо изживяване на утопията”, отвъд ограниченията на разстоянията, времето и мястото. Край или начало на кошмара, на интимното като кошмар или може би отваряне към нова интимност? Всеки отговорен е висящ, така че зрителят може да потърси собствения си принос във вселената на картините и чрез това пътешествие да намери своята родна земя.

Участват Андреас Вусурас, Лина гаки, георгиос Гизис, Бабис Каралис, Georgia Κοtretsos, Вили Манолаку, Никос Палеологс, Лиа Петру, натаса Пуландза, Янис Синиороглу, Константинос Статаиос, Мария Цангари, Георгиос Церионис, Панос Фамелис, Янис Христакос и Дионисис Христофилоянис.

Информация
Театър Роес : Якху 16 - Гази, тел.: 210 3474312, 210 3479426. Цена на билетите: обикновен: 12 евро, намален-8 евро. Хотел Пиндарос: Софоклеус 24 & Атинас - Атина (изложба «Save»)

Категории: театър изложба спасение P.I.G.S
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus