Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В навечерието на Трифон Зарезан - Пътешествие в света на виното

31 Януари 2010 / 14:01:42  Мария Спасова
2536 прочитания

Емануела Карастоянова

    Приятна изненада за любителите на виното подготви издателство Les Livres du Tourisme на образователното дружество LE MONDE, като издаде и вече пусна на книжния пазар книгата на Мария Дзидзи и Парис Кипарисиу „Елементи на винарството - Изкуството на виночерпеца”. Както самото заглавие подсказва книгата е посветена на виното и тайните на винарството и е най-обширният и подробен труд на тази тема издаден досега в Гърция.
    Насочен е не само към любителите на една от най-старите напитки в историята на човечеството, но и към студенти и професионалисти винари, като дава всички  знания, които са необходими на един обикновен любител на виното да стане професионален  винар. На представянето на книгата, което писателите организираха в книжарница Папасотириу на ул. Панепистимиу в Атина присъстваше и  репортер на www.grreporter.info. Пред събралите се читатели писателите Мария Дзидзи и Парис Кипарисиу не само направиха теоретичен преглед на отделните стадии в процеса на изработване на виното (представени подробно и в книгата им), но и дадоха възможност на публиката да дегустира подбраните специално за срещата от тях вина.
    Представиха с кои храни най-добре се съчетават отделните видове вина като подчертаха значението на правилните комбинации. Както Мария Дзидзи сподели пред читателите: „Тайната е в комбинацията, в химията. Всичко е химия, дори и това, че сме се събрали тази вечер тук е химия…” „Елементи на винарството - Изкуството на виночерпеца” е едно пътешествие в света на виното и неговата магия. На 264 страници писателите запознават читателя подробно с процеса на производство на вино и описват пътя на напитката от лозето до… чашата.
    Книгата е разделена на 12 части, които са посветени на лозарството, събирането на грозде, видовете и категории грозде, винарството, видовете и категории вино, създаване и поддържане на винарска изба, задълженията на виночерпеца, промоция и продажба на вино. Мария Дзидзи е химик – винар, международен критик, писателка и преподавател в училище LE MONDE.  Парис Кипарисиу е технолог на храненето, писател и преподавател в училище LE MONDE.

Категории: трифон зарезан книга за винотоЛитература
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus