Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В леглото на Мерилин

02 Април 2014 / 16:04:03  GRReporter
1372 прочитания

„Е, не беше чак секс символ, както всички мислеха“... Това е написал в писмо до съпругата си американският театрален и кино режисьор, сценарист и писател от гръцки произход Елия Казан, когато решил да признае извънбрачната си връзка с Мерилин Монро. Писмото ще се появи на бял свят през април в издание, озаглавено «Събрани писма», на издателство „Алфред Нопф“ заедно с други 299 писма на прочутия режисьор, роден в Истанбул (обвинен, че е издал като комунисти Жул Дасен и други на Комисията за антиамериканска дейност по времето на макартизма).

Режисьорът на филмите «Трамвай „Желание“», «На кея» и «На изток от рая», с рождено име Елиас Казанджиоглу, съосновател на прочутото „Актърс Студио“ в Ню Йорк през 1947, откъдето са тръгнали най-големите холивудски звезди, в свое писмо от 1955 разказва на съпругата си Моли, която е знаела много добре какъв женкар е, че нощта, прекарана с Мерилин Монро «не е заплаха за връзката ни, защото знаеш колко много те обичам».

Той разкрива също така, че Мерилин го е побъркала с подробности за тормоза, на който я подлагал тогавашният ѝ съпруг Джо Димаджо, особено след снимките на прочутата сцена с бялата рокля над една вентилационна решетка на нюйоркското метро за филма „Проклетите седем години“.

«Съжалявам, че бях с нея и те нараних. Не се срамувам, че ме привлече, но не е и секс символът, който рекламират». Режисьорът, естествено, е намерил други очарователни черти в Мерилин Монро: «Не можеше да останеш равнодушен с нея. Тя беше талантлива, забавна, безпомощна, уязвима...».

В друго свое писмо от 1953 до агента на Франк Синатра Елия Казан иска да намерят компромисно решение, защото в крайна сметка решил да даде ролята на боксьора Тери Малой във филма «На кея» не на Франк, а на Марлон Брандо. «Много съжалявам, че ще нараня Франк, и неговата кариера ще пострада», пише режисьорът. «Няма ли да бъда обаче по-лек ударът, ако самият Франк съобщи, че не може да поеме ролята, заради натоварения си график?».

Много писма на Казан са адресирани до Марлон Брандо, изпълнител на главната роля и във филма «На кея» и във филма «Трамвай „Желание“», роли, за които се смята, че са изградили кариерата му. В едно от писмата, изпратени до 43-годишния и вече доста тежък Брандо, Казан пише, че «шефовете на „Уорнър Брос“ смятат, че си станал много тежък», обяснявайки, че заради това не му дават роля в следващия му филм, а не поради липсата на талант. «Не зная дали искаш да се върнеш към старото си тегло. Зная, че след 40-те това вече е трудно», допълва режисьорът.

 

 

Категории: Елия Казан Мерилин Монро писма извънбрачна връзка Марлон Брандо
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus