Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Улица Мелина Меркури” в Музея Бенаки

08 Март 2014 / 12:03:10  GRReporter
1556 прочитания

Мелина от живота, Мелина на сцената, Мелина от екрана, Мелина в политиката... Личната Мелина, обществената Мелина, международната Мелина.

 

От тях се състои изложбата „Улица Мелина Меркури”, открита във вторник 4 март, в Музея Бенаки на ул. Пиреос, с куратор Лили Пезану. Снимки на Мелина, включени в издадения от Мануела Павлиду албум, чието заглавие е просто нейното име. Те са разделени тематично, са изложени по стените на залата на първия етаж. Между тях има кубове с нейни фотографии, афиши от филмите й, както и костюми от нейните представления. В същата зала е изложена и специално пренесената от Театралния музей съблекалня на Мелина,пълна с лични предмети и документи.


Преди откриването беше представена част от представлението „2013 Мелина М” на Константинос Аспиотис,  след това на специална церемония бяха раздадени Театралните награди Мелина Меркури, а победителка стана Юлика Скафида.

Претендентки бяха и Лена Дросаки и Надя Кондойорги.

В журито бяха Мая Либеропулу (председател), Дио Кангелари, Матина Калтаки Димитрис Лигнадис и Рени Питаки.

Повод за всичко това стана 20-годишнината от смъртта на Мелина Меркури. Затова Фондация Мелина Меркури в сътрудничество с Музея Бенаки предприемат серия от инициативи, за да почетат жената която не е забравена, Успоредно с това те обявиха създаването на страница във facebook от Ники Лалиоти и Янис Кутракис, която вече има 24 000 лайка. Гръцките пощи издадоха марки и два колекционерски плика, с марки на Мелина.

В рамките на изложбата ще има и интервюта и документални филми, посветени на пътя й в изкуството и политиката. Това са:

-първото прослушване на Мелина в Париж, 1952, 5΄

- Предаването „Зад кулисите” на Гръцката национална телевизия, режисьор Лакис Папастатис, със заглавие „Интервю в Епидавър”, 35΄

- Протестът срещу хунтата в Гърция на площад Трафалгар в Лондон, 4΄

- филмът на Ровирос Мантулис „Мелина в Париж”

 - Посвещение на Мелина от Георгиос Дуадзис, Гръцка национална телевизия, 156΄

- Документалният филм на Гръцката телевизия и  телевизия ZDF, режисьор Laszlo Hartmann „Жената която беше Гърция”,60 ΄

- Посвещението на Мелина от Дафни Дзафери, 36΄

- Филмът на Андонис Лепениотис „Ein Weltstar hat Heimweh - Melina Merour”

- Предаването на американския канал CBS „60 minutes, Madame Minister”

Ще има и паралелни изяви, като кино панорама на филмите на Мелина Меркури, дискусии и концерт в амфитеатъра на Музея Бенаки по време на изложбата в неделите на 9 март и на 6 парил. Програмата на кинопанорамата можете да видите на сайта на музея www.benaki.gr

Категории: Мелина Меркури Музей Бенаки годишнина от смъртта изложба кинопанорама
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus