Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Удълженото работно време привлече посетители и донесе приходи на музеите

30 Май 2014 / 13:05:10  GRReporter
1039 прочитания

Когато през месец март по време на работно съвещание с ръководни фактори от министерството на културата и спорта премиерът Андонис Самарас отвори дума за политика, насочена към подобряване работата на археологическите обекти и музеите, всъщност говореше за нещо, което се разбира от само себе си. Нещо, което съществува дори в страни, които нямат толкова богато културно наследство, както Гърция. Тогава бяха изразени опасения за ефекта от подобна намеса. Освен това да работят за подобряване функционирането на музеите бяха обещали мнозина премиери и министри.

Ето обаче, че тазгодишните навременни мерки в 33 археологически обекта и музея, удълженото им работно време – от 8 сутринта до 8 вечерта, седем дни в седмицата, преустройството на павилионите за продажба на различни информационни материали и сувенири, обогатяването им с нови артикули, назначаването на допълнителен персонал, вече доведоха до първите оптимистични резултати, при това преди да е започнал активният туристически сезон.

Новините са добри, не само по отношение броя на посетителите, но и по отношение увеличаването на приходите във Фонда за отчуждаване и археологически ресурси. Според непрекъснато обновяваните данни за движението на посетители и приходи в музеите, отчита се увеличаване на постъпленията до 115,81%, както например в археологическия обект Тера, или Акротири (днешния остров Санторини). Следват Археологическият музей в Ираклио със 109,59%, Музеят в Бялата кула, Солун – 100,26%, Акрополът в Ялисос (остров Родос) – 95,85%. Най-малки са постъпленията в Сунио, но дори и там е регистрирано увеличаване на приходите с 14,12%.

Въпреки че археологическият комплекс в Атина, включващ Акропола, театъра на Дионис, древната агора, Римската агора и Библиотеката на Адриан, отчита увеличаване на приходите само със 17%, това е защото за тези паметници има обща цена на билета. Вижда се обаче как „живнаха“ и обекти като музея в Керамикос, където е отчетено увеличение на приходите с 35%, Националният археологически музей – с почти 24%, както и Византийският християнски музей, до който въпреки че е прекрасен посетителите стигат трудно, може би защото не е включен в маршрутите на туроператорите: през този април обаче и той отчита увеличение на приходите с 68,89%, докато през цялата 2013 са го посетили едва 26 282 души.

Според министъра на културата Панос Панайотопулос, данните от април са само началото. Той очаква новите мерки да имат още по-добър ефект по-нататък и няма предвид само приходите от билети и от павилионите за продажба на информационни материали. „Преди отчетите се правеха на 6-7 месеца. Сега съответните служби са длъжни да информират ежедневно за броя посетители и за приходите, така че възможно най-бързо да се вземат решения за коригиращи действия“, каза той.

Пилотната програма с 33 археологически обекта и музея (от 1 април до 31 октомври), които привличат 95% от посетителите и постъпленията, включва освен удълженото работно време и: преустройство и разширяване на павилионите за продажба на информационни материали и сувенири, облагородяване на околните пространства, подобряване функционирането на устройствата за издаване и заверяване на билети, които в много случаи в миналото не работеха (повреди заради слънцето), разширяване и преустройство на кафенетата с прилични цени на предлаганите артикули, прилагането на нов културен маркетинг в сътрудничество с министерството на туризма и представители на туристическия бизнес. В тези рамки се подобрява и популяризирането на музеите и обектите чрез интернет.

Експериментът беше успешен, необходимо е обаче и продължение на пилотния проект и прилагането му в музеи и археологически обекти в трудни райони, като областите Епир, Източна Македония, Северно Егейско море и др. В тези райони културното наследство е не само «инструмент за развитие в един толкова критичен период за гръцката икономика», но и национална политика.

Издръжливостта на паметниците

Ако обаче броят на туристите в Гърция се увеличава, като според Съюза на гръцките туристически фирми тази година той ще достигне 19 милиона души, а страната ще посреща 125 000 посетители на ден, паметниците трябва да се подготвят. «Археологическите обекти са включени в потока от посещения в зависимост от месеците», подчертава главният секретар на министерството на културата и спорта Лина Мендони.

Примерът от миналата година с Акропола е показателен. Имало е дни, в които от 10.00 ч. сутринта до обяд броят на посетителите е достигал 18 000 души. Паметникът обаче не е създаден за толкова голям брой туристи, казва министър Панайотопулос. Пропилеите (входът към Акропола) не могат да пропускат повече от 2 500 души на час.

Поради тази причина е създадена комисия, съставена от представители на министерството на културата, Съюза на собствениците на круизни кораби, и др., с цел да бъдат преодолени проблемите от подобно естество. Тази година комисията отново ще бъде свикана. Освен това в такива трудни дни с много посетители, за регулирането на човешкия поток помагат всички. От капитаните на круизни кораби до пътната полиция, пазачите в музеите и археологическите обекти и т.н.

 

 

Категории: археологически обекти музеи пилотна програма положителен ефект
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus