Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Туристи и журналисти щурмуват гробницата в Амфиполи

18 Август 2014 / 12:08:23  GRReporter
1467 прочитания

През последните няколко  дни регионът около разкопките на гробницата в Амфиполи стана обект на повишен интерес от страна на туристи, предпочели Северна Гърция за лятната си почивка. Те пристигат до оградения и строго охраняван обект с автобуси и личните си автомобили и се опитват да видят входа с двата сфинкса, които откри екипът на археолозите.

Въпреки че работата бе прекъсната през трите почивни дни от 15 до 18 август туристическият поток към региона на залива на Струма е бил непрекъснат, съобщават местни източници.

Стотици туристи посетили и музея в Амфиполи, за да разгледат изложените там древни артефакти. Някои от тях пристигнали снабдени със специални телескопични обективи, за да забележат детайли на скрития зад покривала вход на гробницата.

Разкопките бяха подновени в понеделник сутринта, като съставът на екип бе разширен с още няколко археолози с цел да бъде ускорено разкриването на загадката, която крие гробницата. На обекта се намира и археологът Михалис Лефандзис, тесен сътрудник на ръководителката на разкопките Катерина Перистери.

„Каквото и  да се случи, ще го научите много скоро”, заявил той пред гръцката информационна агенция AMNA и допълнил, че информацията относно хода на археологичните разкопки ще се предоставя само от министерството на културата.

Уникалната по размери гробница и тайният засега неин обитател предизвикаха и огромен медиен интерес. Телевизии от западноевропейски и съседни на Гърция страни вече са изпратили екипи на място. Според кмета на местната община Атанасиос Зурнадзис, „регионът бе посетен и от телевизионен екип от България, както и много туристически групи, които пристигат с автобуси”.

В същото време стана ясно, че двата сфинкса, както и мраморните плочи, които се намират на входа на гробницата ще бъдат преместени, за да се улесни достъпът на археолозите към вътрешността й.

Според тях зад стената на входа има подова мозайка с ромбоидни парчета, която вероятно продължава зад вратата и нейните стълбове. Проведеното миналата година геофизическо проучване показало, че вътрешността на гробницата е разделена на три помещения. Когато пръстта в тази част бъде отместена или същевременно с разкопките, археолозите ще разбият част от стената, която е била изградена след полагането на починалия с цел предпазва постройката. Разбиването ще се проведе камък по камък, като всеки от тях ще се описва, номерира и документира. Ако зад първата стена няма втора постройка археолозите може да се озоват пред входа на гроба, който ще бъде отворен по описания начин.

Те не изключват вероятността в някое от трите вътрешни помещения да има срутване. В този случай пръстта ще бъде събрана и пренесена внимателно, понеже е възможно да съдържа ценни находки.

Ако този най-лош сценарий не се потвърди и трите помещения бъдат празни, археолозите ще ги заснемат и ще постановят дали гробът е останал непокътнат през вековете или вече е бил отварян. Ако това се потвърди вероятността от него да са били отнети важни елементи е голяма. В този случай археолозите ще трябва да основат предположенията си на нещата, които ще успеят да намерят. Ако обаче гробът не е станал обект на набези в миналото, установяването на самоличността на покойника или покойниците ще е по-лесно въз основа на скелета, пола, възрастта, височината, както и на поставените около него/ тях погребални дарове.

Въпреки засилените слухове, че в гробницата може и да е положено тялото на Александър Македонски, ръководителката на разкопките продължава да смята, че там е бил погребан високопоставен генерал от неговата армия. До момента обаче няма достатъчно данни, за да определи кой точно е той. 

Категории: История гробница Амфиполи Александър Македонски туристи медиен интерес разкопки сфинксове подова мозайка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus