Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Тази къща е моята” - Владетелите на домовете в хороскопа

20 Август 2010 / 08:08:49  GRReporter
12298 прочитания

Автор: Гали

Дотук говорих за смисъла на аспектите и значението на домовете в хороскопа като области и поле за изява. Имах намерение да представя някои основни неща преди да навляза в детайлите.

Отново ще се върна на основния принцип, свързан с анализа на планетите:

Определяне на „задачите” на всяка планета става въз основа на следните фактори:

• Кои домове в хороскопа управлява тази планета

• В кой дом е позиционирана

• Кои домове „гледа” и има „желание” да се намеси в делата им. Това става преди всичко чрез аспектите на планетата.

Цялата информация дотук за аспектите и домовете трябва да се интегрира и синтезира в рамките на този основен принцип.

Един от факторите, за които не споменах по-детайлно, е управлението на домовете в хороскопа. Какво е това и как да го разберем? Принципът е много лек. Всеки зодиакален знак се управлява от някоя планета. Планетите, които са видими и са били вземани под внимание в древността, са 7 на брой – Слънце, Луна, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, и Сатурн. Управлението на знаците първоначално е било разпределено между тях. По-късно е схемата за управление са намесени и Уран, Нептун и Плутон. Няма да навлизам в темата доколко тези три планети трябва да се включват в тази схема или не и как да се включат. След като се запознаете с начина на разпределение на управлението на знаците, всеки може сам да прецени дали и доколко трябва да им се дава място.

Аз ще представя класическата схема.

Какво означава, че една планета управлява даден зодиакален знак?

Всеки знак (и дом съответно) е нежива област. Те са отрязъци от небесната сфера, които не се движат. Планетите са тези, които ги оживяват. Представете си знаците като къщи, а планетите като хората, които ги обитават и притежават. Както всяка къща има собственик, човекът, който се разпорежда с нея, ползва я, така всеки зодиакален дом се управлява от някоя планета. Но всеки трябва да си плаща и данъците за тази собственост, да не го забравяме все пак. И като всяко нещо, състоянието на дадена къща, зависи преди всичко от нейния собственик – какви грижи полага той за нея. Всъщност това е по-важната страна в цялата картина.

Например във всеки хороскоп има 5-ти дом, който дефинира поколението на човека. От планетата управител (и планетите, които „наемат” 5-ти дом) зависи доколко активна ще бъде тази област в живота. Сатурн например, е планета ограничаваща, отделяща, суха и неплодовита по естество. Но ако е управител на 5-ти дом, неговата слаба плодовитост се модифицира – той има за задача да се погрижи за поколението, внася съзидателна енергия у човека. Вярно, това ще бъде съпътствано от някакво закъснение, трудности, страх, чувство за несигурност или пък извор на сигурност. Но все пак това е планетата, която носи тази задача – как ще я изпълни и доколко ще бъде „ентусиазирана”, е отделен въпрос и предмет на друга тема.

На следващата картинка може да видите как е разпределено между планетите управлението по знаци:

rulers

Тъй като не са показани на картинката, ще допълня, че модерната западна астрология дава владението върху скорпион на Плутон, върху водолей – на Уран и върху риби – на Нептун.

Знаците Рак и Лъв са считани за централни и поради тази причина на Луната и Слънцето е дадено управлението (собствеността) върху тях. Лятното и зимно слънцестоене се случват съответно в знаците рак и козирог. При това явление Слънцето изглежда така сякаш спира за малко и тръгва в обратна посока. По време на слънцестоене, то обръща хода си (видимия) от север на юг или обратно.

Управлението на останалите знаци е дадено в съответствие с орбитите на планетите около Слънцето. Ето така:

planet orbit

Както се вижда непосредствено до Слънцето е орбитата на Меркурий. Така Меркурий поема управлението върху знаците дева и близнаци, които са съответно до знак рак и лъв. Следващите знаци – телец и везни – се управляват от Венера, която е втората по отдалеченост. Знаците овен и скорпион се управляват от Марс – третата планета. Риби и стрелец – от Юпитер – четвъртата. И козирог и водолей – от Сатурн – последната планета по отдалеченост.

Всеки от знаците представлява едната половина на орбитата на съответната планета. Така знак близнаци се асоциира с една половина на орбитата на Меркурий - положителната, а знак дева – с другата, отрицателната половина. За останалите планети е аналогично. Това деление на положителна и отрицателна част произтича от деленето на четни и нечетни знаци. Четните се свързват с женската, отрицателна и пасивна енергия, която е поглъщаща. А нечетните – с мъжката, положителна енергия, която е активна и насочена навън. Отрицателната част на орбитата олицетворява мястото, където планетата се слива с космическата енергия, докато положителната – където се освобождава от нея, отделя се.

Управлението по домове се раздава на същият принцип – в зависимост от това в кой знак попада даден дом, той се управлява от планетата, управляваща този знак. Например ако Асцендентът попада в знак дева, то планетата управляваща 1ви дом (или Асцендентът) се управлява от Меркурий. Оттук следва, че Меркурий е планетата, която отговаря за делата на 1ви дом.

Категории: астрология хороскоп домове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus