Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Танго вечери из милонгите в Атина

26 Април 2010 / 12:04:18  GRReporter
3147 прочитания

Вечерите в милонгите в Атина са наситени със страст, танци и емоции. Милонги се наричат местата или клубовете, където се танцува танго. За 34-годишната адвокатка Юла Дели тангото е личното й „убежище” и два пъти в седмицата около полунощ тя се отдава на ритмите на танца. Юла танцува навсякъде из милонгите в Атина – близо до Акропола, до централния пазар Варвакио или пък по други местенца из центъра на града.

Тази година най-посещавана е милонгата на площад Кумундуру, която събира запалените фенове на тези танци всеки петък. Кварталът около площада няма добра слава в столицата заради повишената престъпност, но според Юла това не е причина да не ходи в милонгата, а напротив - този лек привкус на опасност казва, че й харесва и се допълва към представата й за тангото.

Юла казва, че за да е успешна вечерта според нея най-важното е музиката да е хубава, да е добър пода и разбира се зависи от хората, които ще се съберат. „Тази атмосфера не остава постоянно на едно и също място, а се пренася. Понякога в продължение на няколко месеца съществува на дадено място, а после може да се усети другаде. И така се образуват и местата, където се събират хората и предпочитат да танцуват...” казва 34-годишната адвокатка. Тя разказва, че преди десет години, когато е започнала самата тя да танцува танго в Атина запалените по този танц са били около 70-80 души, които са се познавали помежду си.

„Когато отидох за първи път в една школа, видях една двойка от Аржентина да танцува и направо се омагьосах. Това беше любов от пръв поглед. Но това, което ме накара мен да танцувам беше вълнуващия звук на бадонеона... Тангото ми помага да се отпусна, да се изразя, да се социализирам. Аз лично бих го предложила като един вид психотерапия. Не само за всеки човек поотделно, но и за двойки...” допълва Юла в интервю за вестник „Вима”.

 

Милонгите в Атина

Всяка събота вечер в Стоа на книгата

Всеки вторник в Αrtower (Армодиу 10, пазар Варвакио)

Всеки четвъртък вечер в Βaile de Βarrio (Констандинуполеос 52Α, Керамикос)

Всяка сряда и неделя 365 Tango Cafe Βar (Порину 2, до спирка на метрото „Акропол”)

 

От 6 до 11 май в Палатата на музиката в Атина и от 14 до 19 май в Палатата на музиката в Солун можете да гледате представлението „Τanguera”, което е под егидата на Аржентинското посолство в Гърция.

Историята на Τanguera разказва за Бока в началото на 20 век– един квартал с лоша слава на пристанището на Буенос Айрес. Това е мястото, където се заражда тангото, което е същевремнно и убежище на хиляди емигранти, търсещи място под слънцето. Там важи законът на подземния свят, а любовта е услуга, за която се плаща.

Младата французойка Жизел пристига в Аржентина, след като е разсипана емоционално от неспазено обещание за брак. В опита си да оцелее, намира работа като tanguera в едно кабаре. Сводникът Гауденцио започва да я експлоатира, а в нея се влюбва смелият Лоренцо, който работи на пристанището. Този любовен триъгълник се равива в дуел...

Всичко това се случва в мюзикъла „Τanguera”, който е първият танго-мюзикъл в историята на тангото, който тръгва от Аржентина и обикаля целия свят, а през май месец пристига и в Атина. 30 танцьори участват в това представление, което разказва историята на една пламенна любов. За хореографията известната танцьорка и хореографка от Аржентина Мора Годой получава награда.

 

Категории: Танго милонга Атина Танц
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus